Μπόρελ, Γουίλλιαμ Κάρολ

150011_285038281621566_299595918_n[1]

Μπόρελ, Λώρη, Κρίτση, Βασσάνη, Κουταρέλια – ονόματα δρόμων και παρόδων του Βόλου που σίγουρα κάτι σημαίνουν για την περιοχή, αλλά πολλοί από μας το αγνοούν. Ας ψάξουμε λοιπόν και ίσως μάθουμε κάτι.

Η Μπόρελ είναι ένα μικρό στενό από την Δημητριάδος μέχρι την Μεταμόρφωση δίπλα στην Αθανασιου Διάκου. Ο Μπόρελ ήταν πρόξενος της Ιταλίας στον Βόλο από το 1855. Η Ε. Τριάντου στο βιβλίο “Ο Βόλος μέσα από την ομίχλη του χρόνου” περιγράφει το εξής περιστατικό. Ο Μπόρελ που έφτασε στο Βόλο το 1855 μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του, έφερε μαζί του και ένα πιάνο – όργανο άγνωστο για την περιοχή. Στο σπίτι του διοργάνωνε μουσικές βραδιές με έλληνες φίλους (μεταξύ των οποίων και ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βόλο) και με την κυρία Μαλβινα Μπόρελ στο πιάνο. Η όμορφη σύζυγος του Αυστριακού προξένου στο Βόλο θέλησε και αυτή να συμετάσχει, αλλά ο ζηλιάρης σύζυγος διέδωσε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν συνομωσίες! Το νέο έφτασε στην Πόλη και οι τούρκοι απέλασσαν τους Έλληνες, και έπαψαν τον διευθυντή του Ταχυδρομείου που συμμετείχε ώς ακροατής, δίνοντας έτσι άδοξο τέλος στις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες της παρέας.

Ο Γεώργιος Αδρακτάς μας λέει ότι στην επανάσταση του 1878 “Φιλελληνικώτατα επολιτεύθη και προτερον μεν ιδία δ’ εν τη περιστάση αυτή ο εν Βόλω πρόξενος της Ιταλίας κ. Μπόραλ, δόσας αρίστας συμβουλάς, βραδύτερον δε αυτός τε και η οικογένεια του πολλάκις απέστειλαν τροφάς και φάρμακα προς τους Έλληνας επαναστάτας”. Περιέθαλπτε δε συχνά και τραυματίες. Μετά την ήττα μαζί με τους Γ. Καρτάλη και Ν. Κοκωσλή κατάφεραν να πείσουν τους
τούρκους να σταματήσουν οι σφαγές και οι λεηλασίες.

Το 1899 με το θάνατο του Μπόρελ, ο Δήμος Βόλου καταθέτει στεφάνι πρός τιμήν του. το 1915 η κόρη του Μπόρελ ζητά από τον Δήμο να μετονομαστέι η Οδός Φιλελλήνων σε Μπόρελ αλλά ο Δήμος αρνείται ευγενικά. Το 1930 ο Δήμος κάνει δωρεάν τιμής ένεκεν οικογενειάκο τάφό για τον “αείμνηστο μέγα φιλέλληνα”.
Για το πότε δώθηκε το όνομα στο στενό αυτό δρομάκι του Βόλου, δεν έχω κάποια πληροφορία.

Η φωτογραφία είναι από το ΒΙβλίο της Ε. Τριάντου που ανέφερα προηγουμένως.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s