Κακόν Δελμούζιον Όνειρον

601228_286422608149800_234415002_n[1]
Οι ωραίες και ρομαντικές παλιές εικόνες του Βόλου, δεν πρέπει να μας δημιουργούν ψευδαισθήσεις για τον “παλαιό καλό καιρό”. Όπως σε κάθε δυναμική, εξελισσόμενη κοινωνία, οι συγκρούσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας. Μιά τέτοια σύγκρουση είναι λοιπόν και τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τη ίδρυση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγίου και οδήγησαν στην περίφημη “Δίκη των Αθεικών”. Η πιό εμπεριστατωμένη ιστορική πραγματεία είναι το δίτομο έργο του καθηγητή Χαράλαμπου Γ. Χαρίτου “Το Παρθεναγωγείο Βόλου”, που μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.iaen.gr/to_parthenagogeio_tou_bolou__a__-b-34.html

Η εικόνα εδώ είναι από αυτό το βιβλίο. Είναι ένα χειρόγραφο σκαρίφημα αγνώστου, εμπνευσμένο από τα αισθήματα κάποιου έναντι του διευθυντή του Παρθεναγωγείου, από το αρχείο του Δελμούζου. Το κείμενο λέει:

“O την Αθεϊαν εν Βόλω διδάξας και ταις αγναις κορασίδες την κακίαν εισηγησάμενος τήσδε έλαχε τιμωρίαν επό ξύλου ο δυσεβής κρεμάμενος. Κόρακες και γύπες την μαλλιαρήν αυτού κάραν επεψιλώσαντο. Ούτω πάντες οοι δυσεβείς ωλλοίοντο, αμήν! Κακόν Δελμούζιον όνειρον”….

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s