Ιούλιος Ροζού (Οδός Ροζού) Jules-Constant-Jean de Roujoux

856526_304002196391841_676117531_o[1]
Είναι σίγουρο πως πολύ ελάχιστοι από τους σημερινούς κατοίκους του Βόλου ξέρουν ποιός ήταν ο Ροζού (η σωστότερα Ρουζού). Οι κάτοικοι της πόλης στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα τον αναγνωρίζανε σαν τον άνθρωπο που προστάτεψε την πόλη το 1897 από τα στρατεύματα του Εδέμ-Πασά, όταν μετά την μάχη του Βελεστίνου (http://tinyurl.com/czv3jtb) ο τουρκικός στρατός ήταν έτοιμος να προελαύσει προς τον Βόλο και να τον ξανακαταλάβει μετά από 16 χρόνια ελευθερίας. Σκηνές πανικού εξελίσσονταν στον Βόλο (http://tinyurl.com/czvpgyk). Τότε ο Ροζού μαζί με τους άλλους πρέσβεις των ξένων δυνάμεων στο Βόλο (μεταξύ των οποίων και ο “γνωστὀς”μας Μπόρελ της Ιταλίας –http://tinyurl.com/cks9xk2) πήγαν και βρήκαν τον Εδεμ πασά στο Βελεστίνο και απαίτησαν να σεβαστεί την πόλη. Και έτσι και έγινε. Η παρουσία Γαλλικού πολεμικού και άλλων ξένων πολεμικών πλοίων στον Παγασητικό εκείνες τις μέρες οπωσδήποτε τους έδινε κάποια ισχύ. Οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη και δεν “άνοιξε ρουθούνι”. Στο μεταξύ ο Ροζού είχε βοηθήσει να φυγαδευτούν τα κρατικά τιμαλφή με ένα ελληνικό πλοίο [1]. Είχε δε βάλει την σημαία της Γαλλίας στο Νοσοκομείο της πόλης για να αποτρέψει τις αναμενόμενες βαρβαρότητες του εχθρού [1]. Η σύζυγος του φρόντιζε για τους τραυματίες και των δύο πλευρών [2]. Κατά την διάρκεια της τουρκικής κατοχής, που κράτησε μόνο μερικούς μήνες αλλά σημαδεύτηκε από πείνα και μεγάλες δυσκολίες για τους κατοίκους της περιοχής, οργάνωνε σισίτια και βοηθούσε τους ντόπιους με όλη του την δύναμη.

Η πόλη τον τίμησε και έδωσε το όνομα του στην οδό Ροζού.

Η φωτογραφία είναι απο το [3] και η επιγραμματική βιογραφία του που φτάνει μέχρι το ~1900 είναι από το [4]

[1] La revue des deux mondes, François Buloz, Charles Buloz, Ferdinand Brunetière, Francis Charmes, René Doumic, André Chaumeix 1897, vol 143.
[2] Le Petit Parisien Mercredi 27 Octoble 1897
[3] Volos 1881-1955. The city and the people. Επιμέλεια Χ. Χαρίτου, Eκδοση ΔΗ.ΚΙ. “2004
[4] Annuaire diplomatique et consulaire de la République Française, Volumes 23-24; Volumes 1902-1903, Imprimerie Nationale, 1902

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s