149. Ιωάννης Δον Δαλέζιος – Εθνομάρτυρας

dalesio0Όταν για πρώτη φορά έμαθα για την ιστορία του Δον Δαλεζίου από ένα αγγλόφωνο βιβλίο παρατημένο σε ένα ξενοδοχείο του Πηλίου, σχεδόν ντράπηκα που ποτέ δεν είχα ακούσει τίποτα σχετικό στα εικοσιτόσα χρόνια που έζησα στον Βόλο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Ο Ιωάννης Δον Δαλέζιος γεννήθηκε στην Σύρο το 1856. Το 1884 έγινε εφημέριος της καθολικής εκκλησίας στον Βόλο.  Στα 1897 οι Τούρκοι ξανακαταλαμβάνουν το Βόλο και μετά από περίπου 16 χρόνια ελευθερία βρίσκεται πάλι κάτω απω τούρκο διοικητή. Ο καιρός είναι δύσκολος. “Νέοι φόροι, η παραγωγή μειώνεται, οι ληστίες είναι συχνές και οι αρρώστειες θερίζουν” [1]. Μέσα σ΄αυτόν το πανικό ο Δον Δαλέζιος αναπτύσει μιά εξαιρετική ανθρωπιστική δράση που τον ανεβάζει στην συνείδηση του λαού της πόλης. Έτσι όταν οι Τούρκοι τον δολοφονούν το Μάρτιο του 1898 η κηδεία του γίνεται μιά καθολική διαμαρτυρία που συγκεντρώνει σχεδόν όλο το πληθυσμό της πόλης.

Για την δολοφονία του, που τον καθιέρωσε σαν εθνομάρτυρα της Ελλάδας θα μιλήσουμε αύριο.

Η φωτογραφία στα αριστερά επάνω είναι από το [1] και έχει 3 σημαντικές φυσιογνωμίες του Βόλου. Είναι από τις 22 Απριλίου 1896 και “στην κάτω από αριστερά είναι ο Εβαρίστο ντε Κιρικο, ιταλός μηχανικός υπεύθυνος για το σιδηρόδρομο της περιοχής και
πατερας του ζωγράφου Τζώρτζιο ντε Κίρικο, δίπλα του ο καθολικός επίσκοπος Αθηνών ντε Αντζελις και τρίτος από αριστερά ο Ιωάννης Δον Δαλέζιος. Επίσης στην πάνω σειρά αριστερά είναι ο κόμης Ιούλιος ντε Ροζού (κοίτα στο http://tinyurl.com/apu7p4m ) [1]

Στα δεξιά της φωτογραφίας έιναι μια “διπλή” επιστολή που δεν έχω δεί πουθενά αλλού δημοσιευμένη. Είναι από το έντυπο “Les Missions Catholiques”, τόμ. 30, 1898. Είναι ένα γράμμα του καθολικού επισκόπου Αθηνών που μεταφράζω ένα κομμάτι του (αδόκιμα). Απευθύνεται στους ιερατικούς προισταμένους του στην Γαλλία.

“… Η ειρήνη επιτέλους έφτασε, αλλά κρίμα! Η δυστυχία δείχνει καθημερινά το τρομερό πρόσωπο της στους κακόμοιρους κατοίκους, όπως αποδεικνύει το γράμμα του υποπρόξενου της Γαλλίας στο Βόλο της Θεσσαλίας, που σας αποστέλνω. Οι τούρκοι είναι εκεί, και οι φτωχοί κάτοικοι βρίσκονται σε απερίγραπτες δυσκολίες χωρίς κατάλυμμα, χωρίς ψωμί, χωρίς καταφύγιο, μέσα στο καταχείμωνο. Ο εφημέριος της καθολικής εκκλησίας, ο οποίος μου ζητάει βοήθεια μου έδωσε αυτές τις πληροφορίες. Σας ικετεύω να συνεχίσετε να παράχετε την προστασία σας και το φιλανθρωπικό σας έργο στο αδελφό ποίμνιο.”

Μετά παραθέτει το γράμμα του Ροζού στον αρχιεπίσκοπο. Ένα κομμάτι του σε μετάφραση:

“Επίσκοπε,

Τώρα που τα γεγονότα στην Θεσσαλία φαίνονται να έχουν κάποια κατάληξη, θα ήθελα να σας επισημάνω την αξιέπαινη συμπεριφορά του εφημερίου [στο Βόλο] κ. Δαλεζίου κατά την θλιβερή περίοδο που περνάμε. Ο εφημέριος μας, πέρα από την εξαιρετική εκκλησιαστική προσφορά του, έχει επιδείξει φιλανθρωπία και αφιέρωση που ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια. Έκανε την εκκλησία του άσυλο (η οποία είναι κάτω από την προστασία της Γαλλίας) και κατα την διάρκεια της τουρκικής κατοχής βοηθάει όλους, χωρίς εξαίρεση, φτωχούς και πλούσιους. Δεν δίστασε παρόλες τις ελλείψεις να μοιραστεί και το ψωμί του μ΄αυτούς που πεινάνε.”

—————

Την επόμενη φορά που θα διασχίσετε την Δον Δαλεζίου σκεφτήτε για λίγο όλα τούτα…

[1] Volos 1881-1955 The city and the people, Επιμέλεια Χ. Χαρίτου. Με αρχική πηγή το βιβλίο του Μάρκου Ρούσσου-Μηλιδώνη, “Ο εθνομάρτυρας Ιωάννης Δαλέζιος (1856-1898) και η Καθολική κοινότητα Βόλου”. Έκδοση Καθολικής Εκκλησίας Βόλου. Αθήνα, 1993, το οποίο δεν έχω.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s