169α. Υπόγειο εκκλησάκι στη Γορίτσα (1926-30)

vol3-cropped-marked-ed
Μιάς και αρχίζουν οι Χαιρετισμοί, διάλεξα αυτή την σχεδόν μαγική φωτογραφία για σήμερα. Η λεζάντα της αναφέρει χειρόγραφα: “Υπόγειο εκκλησάκι στη Γορίτσα”. Νομίζω ότι προκειται για την Παναγία Τρύπα. Το βλέμμα μου έπεσε στα λασπωμένα παπούτσια του ιερέα και το λιτό πετραχείλι του. Όμως τα λόγια σε μια τέτοια φωτογραφία είναι περιττά. Αξίζει κανείς να αφεθεί στην δύναμη της εικόνας…

Η φωτογραφία αυτή έχει επίσης δημοσιευθέι στο Πανθεσσαλικό Λεύκωμα του 1928. όπου αναγράφεται ότι είναι του Στέφανου Στουρνάρα.  Επίσης ένα κείμενο του Δ. Τσοποτού από την Ιστορία του Βόλου φαίνεται ότι αναφέρεται ακριβώς σ΄αυτήν την φωτογραφία:
“Σεβάσμιος, λευκόθριξ και βαθυπώγων, ήρεμος ιερεύς διήγειρεν τινα μυστικοπάθειαν εις τους ελαχίστους και επί τίνι ευκαιρία πάντοτε εκκλησιαζομένους εντός του αμυδρώς φωτιζομένου σπηλαίου, απαγγέλων ηρέμως η ψάλλων αθορύβως και βραδέως δια βαρυτόνου φωνής τα της Θείας Λειτουργίας.”

ΣΗΜ> Ή φωτογραφία αυτή προέρχεται από το αρχείο του Νάσου (Αθανασίου) Παπανικολάου που υπηρέτησε ως πρωτοδίκης στο Βόλο
την περίοδο 1926-1930. Ήταν αδερφός του Γεωργίου Παπανικολάου γνωστού για το περίφημο παπ-τεστ (Δείτεhttp://www.dr-pap.com/ ). Η εγγονή του, Γιούλη Κόκκορη παραχώρησε ευγενικά τις φωτογραφίες του αρχείου για να αναρτηθούν εδώ.
Την ευχαριστώ θερμά! ΑΖ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s