176. Οι σεισμοί της δεκαετίας του 50

earthquakes in volos
Κατ’ αρχάς λέμε οι σεισμοί διότι δεν ήταν ένας, αλλά τέσσερες (μαζί με το πρώτο των 7 Ρίχτερ στις Σοφάδες που έκανε ζημιές και στον Βόλο). Οι 4 σεισμοί και οι πλημμύρες του Οκτ. 55 που επακολούθησαν τραυμάτησαν βαριά την πόλη.
Αν προσθέσουμε το σεισμό των Λεχωνίων στις 2 Νοεμβρίου του 1956 και του Βελεστίνου (6,5 Ρίχτερ) στις 8 Μαρτίου του 1957, σχηματίζεται μια εικόνα εφιαλτική!

Παρόλο ότι οι νεκροί ήταν λίγοι, η ζημιά στα σπίτια ήταν τεράστια. 5% των σπιτιών κατέρρευσαν τελείως, 60% των σπιτιών είχαν βαριές ανεπανόρθωτες βλάβες. 25% ελαφρές ζημιές.
Πολλές βιομηχανίες έκλεισαν από τις ζημιές και δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν. Η οικονομική κατάσταση στις αρχές του 60 ήταν ακόμα δραματική. Η πόλη έχασε 20% του πληθυσμού στην δεκαετία του 50 (από 51,000 σε 41,000).

Το μέγεθος της ανοικοδόμησης ήταν τεράστιο. Η κυβέρνηση έβαλε τον στρατό επικεφαλής και παρέκαμψε τις τοπικές αρχές, στοχεύοντας σε γρήγορη και όσο το δυνατόν οικονομική επίλυση του προβλήματος κατοικίας. Το σύστημα Παρασκευόπουλου.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s