185. Ο Βόλος το 1894

4351-large-erga-sto-limani-1894
Μιά μοναδική φωτογραφία από το αρχείο του Σ. Στουρνάρα (ΔΗ.Κ.Ι.), πρίν από τα λιμενικά έργα. Είναι πρίν από την επανακατάληψη του Βόλου και της Θεσσαλίας από τους Τούρκους.
Η προβλήτα άρχισε να κατασκευάζεται αμέσως μετά. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ιωλκού δεν φαίνεται, πιθανόν λογω καποιας μικροκατασκευής – παραπήγματος που την κρύβει.

Επι τη ευκαιρία αντιγράφω από το http://taxydromos.gr/article.php?id=72005&cat=2008 μια αναφορά για τα ψαράδικα.
“Τα πρώτα ιχθυοπωλεία, σε μια στοιχειωδώς συγκροτημένη ιχθυαγορά, που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από απλοί, στεγασμένοι ή μη, πάγκοι, πληροφορούμαστε πως βρίσκονταν κάπου στο σημείο των κατοπινών ξενοδοχείων – που υπάρχουν ως σήμερα – Αίγλη και Πάλλας, αφού η ακτογραμμή βρίσκονταν πολύ πιο πάνω από την σημερινή, προτού ολοκληρωθούν αρχικά οι αυτοσχέδιες επιχωματώσεις και κατόπιν τα οργανωμένα λιμενικά έργα.

Πολύτιμες, για την περίπτωση, οι καταγραφές του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου, ο πατέρας του οποίου υπήρξε ένας από τους πρώτους ιχθυοπώλες του Βόλου με «κατάστημα» μιας και νωρίτερα η διάθεση των αλιευμάτων γίνονταν από τα ίδια τα καΐκια ή με πλανόδιους πωλητές.

«Το 1876 (ο πατέρας μου) άνιξε το πρότο ιχθυοπωλείο εκεί που ίνε σήμερα το ξενοδοχείο του Σκρέτα. Ήταν τα νερά ριχά και μπίξαν πασσάλους και βάλαν απάνο την παράγγα και αργότερα έβαλε μαρμάρινες κολόνες». Και παρακάτω κατά την εξιστόρηση των παιδικών του χρόνων ο Ν. Χριστόπουλος επαναλαμβάνει: «Ο πατέρας μου ήταν ο πρότος ιχθιοπόλης του Βόλου που άνιξε ηχθιοπολίο το 1876. Τα ψαράδικα ήταν εκεί όπου είναι το ξενοδοχείο του Σκρέτα».””

ΣΗΜ> Κομμάτι της ίδιας φωτογραφίας είναι και η επιστολική κάρτα που φαίνεται εδώ (δειτε την βαρκα και τους επιβάτες της και δείχνει και ανατολικότερα). H γνώμη μου είναι πως η παραπάνω φωτογραφία είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης παναοραμικής φωτογραφίας της παραλίας. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα βρούμε και το άλλο κομμάτι!
apopsis-volou-1903posted_zps8ed29d1b[1]

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s