O Άνω Βόλος (Ιούνιος 1805)

Ανω Βόλος, 1805

Ανω Βόλος, 1805

Στην αρχή του 19ου αιώνα ο ιρλανδός περιηγητής Edward Dodwell και ο συνοδός του Simone Pomardi φτάσαν στην περιοχή του Βόλου. Γράφει ο Dodwell στο βιβλίο του:

“Tο επόμενο πρωί της 31ης Μαΐου σε μισή ώρα φτάσαμε στον Βόλο (έτσι αποκλούνταν τότε ο σημερινος Ανω Βόλος), μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη πόλη. Είναι απλωμένη στην νότια πλευρά του Πηλίου, στο μέσο υπέροχων κήπων, με άφθονες ποικιλίες δέντρων που σχηματίζουν δροσερές σκιές με πολύχρωμες αποχρώσεις. Αναρίθμητες ρεματιές διαχέουν τους διαυγείς θησαυρούς τους, και μοιράζουν απλόχερα πρασινάδα και γονιμότητα τριγύρω τους. Αυτή η ευχάριστη περιοχή διαθέτει όλων των ειδών τις φυλλωσιές. τα βαθύισκια πλατάνια, τις μεγαλοπρεπείς καστανιές, τις κυματιστές λεύκες και τα φιλόδοξα κυπαρίσσια που αναμιγνύονται ευτυχισμένα με τα αμπέλια, τις ροδιές, τις αμυγδαλιές, και τις συκιές. Εδώ ο κουρασμένος βρίσκει ανάπαυση, και ικανοποιεί τη πείνα και την δίψα. Το αυτιά μας παίρνουν και αυτά το δικό τους μέρος της απόλαυσης. Το αρμονικό κελάηδισμα του αηδονιού, και των άλλων μελωδικών πουλιών, ακογονται και στους πιο πολυσύχναστους δρόμους. Η ασφάλεια και η ευτυχία είναι παντού διάχυτες.
Τα σπίτια έχουν έναν αέρα τάξης και άνεσης που δεν έχω δει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι γενικά υψηλά και είναι σκεπασμένἁ με πλάκες από το ίδιο το βουνό.”

To βιβλίο του Dodwell, “A Classical and Topographical Tour Through Greece” μπορείτε να το διαβάσετε στο  http://books.google.com/books?id=gGYGAAAAQAAJ . H περιγραφή είναι στην σελίδα 89 του 2ου τόμου. Τριάντα από τις ζωγραφικές που έκαναν κατα την διάρκεια των ταξειδιών τους στην Ελλάδα τις έβγαλαν σε ένα βιβλίο για το οποίο μιλησαμε εδώ http://tinyurl.com/bovc86r

Δεκάδες (εκατοντάδες?) άλλες όμως, σαν και αυτή που βλέπουμε εδώ έμειναν εκτός δημοσιότητας και ανήκουν σήμερα στη συλλογή του Packard Humanities Institute στην Καλιφόρνια. Για πρώτη φορά εκτείθενται στο κοινό, κομμάτια αυτής της συλλογής στο Βρεταννικό Μουσείο αυτές τις μέρες. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο στις επόμενες μέρες, σας προτρέπω να επισκεφτείτε την έκθεση του Βρεταννικού Μουσείου:

“In search of Classical Greece: travel drawings of Edward Dodwell and Simone Pomardi 1805–1806” (μέχρι τις 28/4/2013) και να μας στείλετε φωτογραφίες, ιδίως αν περιλαμβάνουν άλλες εικόνες από Πήλιο και Μαγνησία…

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε το βιβλίο “In Search of Greece” του John McKesson Camp II με μερικές από τις θαυμάσιες ζωγραφικές του Pomardi και του Dodwell. Tο βιβλίο αυτό μπορείτε να το αγοράσετε online και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα (στείλτε μου μήνυμα να σας πώ πως). Περιεχει ακόμα μιά ζωγραφική αναπαράσταση του Άνω Βόλου που θα την αναρτήσω εν καιρώ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s