189*. Βόλος ανατολική παραλία – τέλη της δεκαετίας του 20

Ανατολιή μεριά της Παραλίας

Ανατολιή μεριά της Παραλίας

Μιά ενδιαφέρουσα φωτoγραφία της παραλίας από Παπαστράτου και μετά μέχρι την περιοχή του Άγιου Κών/νου (Η φωτογραφία είναι των Ραφανίδη-Ζημέρη). Λέω 26-27 γιατί το κτήριο Παπαστράτου χτίστηκε το 1925, ενώ ο Άγιος Κών/νος δεν φαίνεται ακόμη. Φαίνονται διαφημήσεις στην Γορίτσα (που τις είδαμε καιεδώ http://tinyurl.com/bffk9un ).

Οι τεράστιοι κύβοι κατά μήκος της παραλίας μπορεί να είναι μπλόκια? για κάποια επέκταση/επισκευή του λιμανιού? Ίσως. Πάντως το κορδόνι φαίνεται ήδη στην θέση του.

Εμένα τα μπλόκια μου θύμισαν μια “ελαφριά” ιστορία που περιγράφει ο Γρηγόρης Καρταπάνης στο άρθρο του στον Ταχυδρόμο: “Ιστορίες του λιμανιού” (http://www.taxydromos.gr/article.php?id=41362&cat=2008):

“Οι δημόσιοι χώροι υγιεινής ανέκαθεν πρέπει να ήταν ανεπαρκείς στο χώρο της παραλίας….

Δεν ήταν λίγες οι φορές που καταγράφονταν στον τοπικό τύπο συλλήψεις πολιτών που «ουρούσαν εις κεντρικά σημεία της πόλεως». Στον κανονισμό λιμένος του 1923 περιλαμβάνονταν διάταξη και γι’ αυτό το πρόβλημα, στο υπ. αρ. 8 άρθρο με τίτλο «Ευταξία και καθαριότης λιμένος». Στην παρ. 5 σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Απαγορεύομεν το ουρείν επί της παραλίας και εν γένει εκτός των επί τούτω προσδιορισμένων ουρητηρίων, ως και άλλας πράξεις απαδούσας εις τον προς την κοινωνίαν οφειλόμενον σεβασμόν». Αλλά παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και… διευκολύνσεις οι παραβατικές συμπεριφορές στο… «ξαλάφρωμα» υπήρξαν συχνές.

Μάλιστα στην παρακάτω είδηση που δημοσιεύεται σε στήλη καθημερινών γεγονότων από την ζωή της πόλης, στην εφ. Ταχυδρόμος με τίτλο «το επλήρωσαν ακριβά» οι παραβάτες το παράκαναν: «Υπό του λιμεναρχείου μας, επεβλήθη χρηματική ποινή εκ δρχ. 500 εις έκαστον των Α.Κ. , Ι.Π. και Ν.Α., διότι κατελήφθησαν επί της προβλήτος αποπατούντες». Φαίνεται πως οι ρομαντικοί αυτοί κύριοι θέλησαν να παραφράσουν τη γνωστή ρήση ως εξής: «χ… παραλιακά κι αγνάντευε», αλλά η δροσερή απόλαυση τους κόστισε κάτι παραπάνω!Πάντως το φαινόμενο υπήρξε διαχρονικό, καθώς μνημονεύονται και άλλοτε ανάλογα περιστατικά.

Ο λαϊκός ζωγράφος Ν. Χριστόπουλος καταγράφει ένα τέτοιο γεγονός στα 1897-98, κατά την πρόσκαιρη κατάληψη του Βόλου από τους Τούρκους, όταν είχαν μείνει ημιτελή τα εκτελούμενα λιμενικά έργα. Πολλοί Βολιώτες συνήθιζαν να κάνουν την ανάγκη τους κρυπτόμενοι στα μπλόκια που προορίζονταν για τοποθέτηση στην προβλήτα. Ο Τούρκος σκοπός έκανε πως δεν τους έβλεπε στην αρχή και τους συλλάμβανε όταν… αδυνατούσαν να διαφύγουν, απαιτώντας μπαξίσι, προκειμένου να τους αφήσει ελεύθερους”

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s