221. Πριν του Παπαστράτου (1902)

prin-toy-papastratou
Μερικά κτήρια είναι τόσο εμβληματικά για την πόλη, που είναι σχεδόν αδύνατον να την φανταστούμε χωρίς αυτά. Του Παπαστράτου, είναι ένα από αυτά. Οταν πρωτοείδα την φωτογραφία (χωρις την λεζάντα), μου ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι ήταν από το Βόλο. Όμως φαίνεται καθαρά το διόροφο αρχοντικό Καρτάλη, λίγο δυτικά, που είδαμε και σε άλλες πρόσφατες φωτογραφίες (π.χ.http://tinyurl.com/dxhwewj).

Η φωτογραφία αυτή είναι του Σ. Στουρνάρα από το 1902 και είναι από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. Χωρίς την καπναποθήκη του Παπαστράτου, βέβαια, που κτίστηκε το 1926 και δεσπόζει στις απεικονήσεις της πόλης από τότε. Χωρίς του Παπαστράτου λοιπόν, αυτή η γωνιά αυτή της πόλης είναι σχεδόν αγνώριστη. Εκεί, σύμφωνα με το ζωγράφο Χριστόπουλο (http://tinyurl.com/bthl9eq), υπήρχαν οι μύλοι του Μουσουρη. Ενδιαφέρον έχει η τεράστια πινακίδα που φαίνεται μερικά στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας. «ΝΑ????…». Ίσως αποθήκη νερού (υδατόπυργος?)?

Κατά τον Νικόλαο Γάτσο, το πρώτο βιομηχανικό κατάστημα του Βόλου ήταν ο ατμόμυλος του Κεφαλλονίτη εμπόρου Αριστείδη Μουσούρη που ιδρύθηκε το 1869. Ο μύλος αυτός είχε κτιστεί εκεί, όπου αργότερα το κέντρο “Κύματα””… απόσπασμα από το βιβλίο “Η Βιομηχανία του Βόλου” της Νίτσας Κολιού. Μιά και τα Κύματα ήταν πιό πίσω, ο ατμόμυλος του Μουσούρη ήταν και αυτός πιό πίσω (όπως δείχνει και ο πίνακας του Χριστόπουλου), ο πιθανός υδατόπυργος θα εξυπηρετούσε και τον μύλο αλλά ίσως και τα ατμόπλοια που έδεναν στο λιμάνι.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s