224. Προσφυγικές Παράγκες στο Παλιό Λιμεναρχείο (~1930)

prosfygikes parages plateia rhga feraioy-agglikos stolos
Μία από τις περιοχές που εγκαταστήθηκαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ήταν και η νύν πλατεία Ρήγα Φεραίου (αλλες περιοχές εκτός την Νεα Ιωνία, ήταν το Οξυγόνο, η Ιωλκού πάνω από την Ανάληψη κτλ.). Εδώ βλέπουμε τις παράγκες και τα μικρομάγαζα στο σημείο που είναι σήμερα το Δημαρχείο. Φαίνεται και η είσοδος των Παλαιών στο βάθος. Η παρουσία των προσφύγων και των μικρομάγαζων επέσυρε την αντίδραση των ντόπιων οι οποίοι υπέφεραν από την πακγόσμια οιοκονομική κρίση της εποχής. Στην Θεσσαλία της 24/9/1934 ένας επαγγελματίας των Παλαιών διαμαρτύρεται καθώς “η μή πληρωμή ενοικίων εκ μέρους των παραγκούχων και η μή απασχόληση υπαλλήλων και προσωπικού επιτρέπει την άσκηση αθέμιτου συναγωνισμού”…

Οι δύσκολες στιγμές κάνουν τις καρδιές των ανθρώπων μαύρες…

Οι παράγκες καταστράφηκαν το 1936 από πυρκαγιά. Ο Τάσος Αυγερινός στο διήγημα του “Το μίσος” (http://tinyurl.com/d3gbwd7 , Ριζοσπάστης 2003) υποδεικνύει ότι η πυρκαγιά ήταν εμπρησμός. Δεν έχω βρεί άλλα στοιχεία για τούτο το γεγονός. Ελπίζω κάποιοι που ξέρουν πιό πολλά να μας πούν – εκτός αν προτιμούν να έχουν ξεχάσει.

Όταν σκεφτόμουνα αν θα κάνω αυτή την αναφορά, αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να ξύσω τέτοια πληγή. Κοντοστάθηκα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τα συζητάμε όλα. Χωρίς φόβο, αλλά και χωρίς πάθος. Μπορούμε άραγε?

Στην διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκαν τα εξής στοιχεία. Ο φίλος Άρης Π βρήκε ότι
το γεγονός συνέβη στις  12 Φεβρουαρίου 1936, στις 5 το πρωί. Μάλιστα βρήκε και τις αντίστοιχες εφημερίδες. Αναρτώ εδώ ενδεικτικά την Θεσσαλία της 13ης Φεβρουαρίου 1936, η οποία αναφέρει και ένα νεκρό. Κάνει δε σαφή λόγο γιά εμπρησμό!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s