230. Γιατί οι οδοί Καρτάλη και Κασσαβέτη δεν … διασταυρώνονται…

KARTALIS KASSABETIS-2
Aπό το Νοέμβριο του 1901 μέχρι το τέλος Μαρτίου του 1902, ο Βόλος και η Ελλάδα ολόκληρη συνταράζεται από ένα φόνο και μιά δίκη που μπλέκει ζητήματα τιμής, δωροδοκιμένους δημοσιογράφους, μπράβους πολιτικών, και πολλά ονόματα του Βόλου. Μιά εφημερίδα των Αθηνών αποκαλεί τους δολοφόνους … Βολοφόνους!

Να τα πάρουμε με την σειρά. Το βράδυ της 13/11/1901 στην οδό Αγχεσμου στην Αθήνα, ο Θεόδωρος Κασσαβέτης δολοφονείται. Στην σκηνή του φόνου ο Τζών Κασσαβέτης, που ήταν και αυτός εκεί, λέει πως κάποιος του έριξε μια μαγκουριά και πυροβόλησε τον Θεόδωρο στην κοιλιά. Ο Θεόδωρος Κασσαβέτης είχε και αυτός τραβήξει πιστόλι αλλά αστόχησε.

Μερικές ώρες πρίν, ο Θεόδωρος και ο Τζών Κασσαβέτης, μαζί με το Σπύρο Αντωνόπουλο εισέρχονται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Bρεττανία, όπου δειπνεί ο βουλευτής Βόλου Αντώνιος Καρτάλης(ΑΚ) με την γυναίκα του. Ο Θεόδωρος Κ. πλησιάζει τον Αντώνιο Κ. και του “σύρει τον μύστακα εκριζώσας εξ αυτού πολλάς τρίχας” και του λέει “Είσαι άτιμος!” Ο Καρτάλης βγάζει ρεβόλβερ. Ο Θεόδωρος Κασσαβέτης το άρπαξε και του λέει “Είσαι στην εξουσία μου, άν θέλω σε φονεύω αλλά δεν θα το κάμω” και του το πετάει
περιφρονητικά στα πόδια του. Κάποιοι τους χωρίζουν.

Η παρέα του Κασσαβέτη φεύγει και κατευθύνεται στην μπυραρία Ίλιον του Συντάγματος. Μετά από κάμποση ώρα Εξερχόμενοι του ζυθοπωλείου και ανεβαίνοντας την Αγχέσμου γίνεται η δολοφονία.

Σε λίγους μήνες αρχίζει η Δίκη. Κατηγορούμενοι ο Αντώνιος Καρτάλης σαν ηθικός αυτουργός, ο Δημήτριος Καλαποθάκης (δημοσιογραφος του ΕΜΠΡΟΣ) ο Γεώργιος Τσίμας (συντάκτη του ΕΜΠΡΟΣ) και οι δύο σαν ηθικοί αυτουργοί και ο Ιωάννης Κριάλλης (εργάτης του ΕΜΠΡΟΣ – ξάδερφος του Καλαποθάκη και μπράβος του Καρτάλη) ώς ο διαπράξας το έγκλημα.

Κατα την διάρκεια της δίκης μαθαίνουμε πως ο Αντώνιος Καρτάλης είχε δώσει υπόσχεση γάμου στην διδα Κασσαβέτη, κόρη του Αλέξανδρου Κασσαβέτη βουλευτή Βόλου. Ο Καρτάλης για ένα χρόνο περίπου έμεινε στο σπίτι του Κασσαβέτη. Κάποια στιγμή ανεχωρησε προς την Αλεξάνδρεια, για να ζητήσει την άδεια του θείου Ιωάννη Καρτάλη για τον γάμο.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Από την Αλεξάνδρεια, ο Αντώνιος Καρτάλης στέλνει επιστολή στον Κασσαβέτη, ότι οι θείοι του είναι αυτοί που θα αποφασίσουν επί του γάμου και αυτός πρέπει να υπακούσει… Ο Αλέξανδρος Κασσαβέτης στέλνει επιστολή στους Καρτάληδες οι οποίοι απαντούν με .. εκπληξη ότι δεν ξέρουν τίποτα περί αρραβώνος και ότι προφανως δεν συναινούν… Μετά από λίγο καιρό ανακοινώνεται ο γάμος του Καρτάλη με την δ. Ταμπακοπούλου στο Παρίσι! Κατα την διάρκεια της δίκης ακούγονται απόψεις ότι “Η προίξ δεν ήτο επαρκής”, “Το χρήμα είναι το πάν”,. “Ο Καρτάλης πλήρωσε με 15,000 δρχ τον δημοσιογράφο Καλαποθάκη”, καθώς και κάθε είδους απειλές εκατέρωθεν…. Σημαντικά ονόματα του Βόλου έρχονται σαν μάρτυρες. Νικόλαος Γάτσος, Ν. Σακελλαρίδης, Αδαμάντιος Μολοχάδης μέχρι και το όνομα του Δροσίνη μπλέκεται επίσης.

Μετά από μια δίκη που κράτησε όλη την Αθήνα και το Βόλο στις μύτες των ποδιών τους, ο εισαγγελέυς ζητάει εις θάνατον για τους τρεις και ισόβια για τον Καρτάλη λογω “συγχύσεως του νου”… Οι ένορκοι αποφασίζουν ένοχος ο Κριάλης αλλά όχι εκ προμελέτης, καθώς δέχτηκαν τον ισχυρισμό του, πως ήταν σε αυτοάμυνα. Οι άλλοι όλοι (και ο βουλευτής Αντώνιος Καρτάλης) αθώοι.

Τα επομενα χρόνια τα βιβλία τα σχετικά με την ιστορία του Βόλου θα κρατήσουν σιγή ιχθύος… Τώρα 111 χρόνια μετά, μπορούμε να μιλήσουμε άνετα γι’ αυτές τις παλιές ιστορίες…

Και φυσικά οι οδοί Καρτάλη και Κασσαβέτη στο Βόλο είναι παράλληλοι και δεν διαστραυρώνονται ποτέ!

ΣΗΜ1. Για την υπόθεση πήρα στοιχεία από τις σχετικές δημοσιεύσεις της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ από την Εθνική Βιβλιοθήκη από τις 13-11-1901 έως τις 30-3-1902.
ΣΗΜ2. Δεν θας παιδέψω με τις ακριβείς συγγένεις των προανεφερθέντων. Είμαι σίγουρος πως θα βγούν στην συζήτηση.
ΣΗΜ3. Ο φίλος Άρης Π προσέφερε τα εξής παραλειπὀμενα:

 • Η σύζυγος του Αντ. Καρτάλη πήγε στον Δηλιγιάννη και διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του βουλευτή!
 • Ο Καρτάλης είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Συγγρού, όπου …μοίρασε στους κρατούμενους 1000δρχ!!!
 • Ο γνωστός μας φοιτητής-αγωνιστής της Μακρινίτσας το 1878, δικηγόρος και δημ. σύμβουλος Βόλου Παναγ. Παλίτης, ήταν ένας εκ των δικηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κριάλη.
 • Οι θείοι του Αντ. Καρτάλη, Ιωάννης και Αριστείδης ζήτησαν ρουσφέτι την «επιείκεια» του δικαστή, από τον π. υπουργό Σιμόπουλο!

ΣΗΜ4. “H οδός Βουκουρεστίου ονομαζόταν μέχρι το 1913 οδός Αγχεσμού επειδή οδηγούσε στη χαμηλότερη, βορειοανατολική, κορυφή του Λυκαβηττού, που στην αρχαιότητα την αποκαλούσαν Αγχεσμό; Oι Αθηναίοι αποκαλούσαν τον ίδιο δρόμο Χεζοπόταμο, λόγω της αποφοράς που δημιουργούσαν τα σχεδόν ανοιχτά ουρητήρια που βρίσκονταν στην αρχή του” (BHMA 14/1/2013)
ΣΗΜ5. Όπως πάντα διορθώσεις και υποδείξεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες….

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 230. Γιατί οι οδοί Καρτάλη και Κασσαβέτη δεν … διασταυρώνονται…

 1. Pingback: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 2. Pingback: Ημερολόγιο 15ης Νοεμβρίου 2013 « ΑΒΕΡΩΦ

 3. Pingback: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 4. Pingback: Ημερολόγιο 16ης Νοεμβρίου 2013 « ΑΒΕΡΩΦ

 5. Α. Μ. says:

  Μολοχάδης, όχι Μολοχάνδης… εκ Νεοχωρίου Πηλίου. Ανηψιος του Αδαμάντιου Μολοχαδη, κατόπιν Δαυιδ, επισκόπου Φωκικός και εκ των ιδρυτών του 1ου Γυμνασίου Βόλου, όπου φυλάσσεται και η βιβλιοθήκη του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s