238*. Το “στοιχειωμένο” σπίτι των Λεχωνίων και η φυματίωση (1896)

kontou

Η λαϊκή φαντασία εξάπτεται εύκολα από το ανεξήγητο. Αλλά εδώ η εξήγηση υπάρχει. Το ερειπωμένο σπίτι στα Λεχώνια δεξιά καθώς ερχόμαστε απ΄το Βόλο έχει αποκτίσει το δικό του cult following. Το σπίτι αυτό καθώς και ο δραματικός τάφος με τα σαμαμίδια που “δηλητηριάζουν” τα παιδιά στο νεκροταφείο Βόλου ανήκαν στην ίδια οικογένεια -την οικογένεια του Ν. Κοντού…. Η οικογένεια έχασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο τρία από τα παιδιά της από φυματίωση.

Το απόκομμα είναι από την βολιώτικη εφημερίδα Αναμόρφωση της 11 Απριλίου 1896 και περιγράφη την είδηση της κηδείας της δεύτερης κόρης του Κοντού. Η φυματίωση τον καιρό θεωρούνταν κοινωνικό στίγμα, και οι απομέιναντες ζωντανοί της οικογένειας προσπάθησαν να το αποφύγουν δημιουργώντας το θρύλο του δηλητηριώδους σαμαμιδιού. Η οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι κατά το 1920. Περισσότερες λεπτομέρειες και άλλα φωτογραφίες του αρχοντικού δείτε στο blog του φίλου Αρη Π. http://anolehonia.blogspot.com/2011/09/blog-post_24.html. Επίσης ενημερωτική είναι η ανάρτηση στο blog:  http://nikaskostas.blogspot.com/2009/11/blog-post_04.html

Επί τη ευκαιρία όχι μόνο τα σαμιαμίδια είναι ακίνδυνα αλλά ανήκουν και στην ίδια κατηγορία με τα περίφημα gkekos που τα μελετούν οι επιστήμονες για να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν να “κολλάν” σε κάθε είδους επιφάνειες. Εδώ είναι μιά φωτογραφία (http://academic.udayton.edu/NIRT/Figure1.jpg) από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που δείχνει τις πατούσες των gkekos.

junk

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s