Τι κοινό έχουν αυτοί οι τέσσερες πίνακες;

DeChirico

Δεν εννοώ το γεγονός ότι είναι έργα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Οι περισσότεροι Βολιώτες θα το αναγνωρίσουν (ή θα έπρεπε να το αναγνωρίζουν). Ο Ιταλός αυτός ζωγράφος “γεννήθηκε στο Βόλο και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Εβαρίστο και της Τζέμα ντε Κίρικο… Ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου από το 1881.” (Wikipedia).  Η αυτοβιογραφία του λέει ότι γεννήθηκε “στο Βόλο, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας τον καυτό Ιούλη του 1888 που τα κεριά λιωναν στα κηροπήγια, και φυσούσε ένας καυτός αέρας από την Αφρική που οι Έλληνες τον ονόμαζαν λιβα…”

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο κοινό μεταξύ τους.

.
.
.
Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε δείτε παρακάτω…
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.

Αν δεν το βρήκατε ήδη το κοινό στους τέσσερες αυτούς πίνακες είναι το … τραινάκι του Πηλίου, χαρακτηριστική παρουσία σε αρκετά έργα του ζωγράφου (μαζί και με άλλες βολιώτικες αναφορές). Η έντονη επίδραση του στον ψυχισμό του μικρού Τζόρτζιο βγήκε στους πίνακες του.

Φέτος έτος κλείνουν 110 χρόνια από την αποπεράτωση του έργου, που αρχισε το 1884 και τέλειωσε το 1903. Όπως διαβαζουμε στη σελίδα http://tinyurl.com/m5c5pp2 , “Την 1η Ιουλίου 1903 αποπερατώνονται οι εργασίες κατασκευής, αφού μεσολάβησαν αρκετές διακοπές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα 1902-1903 καθώς και αρκετών αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής που διαφωνούσαν με τα ποσά των απαλλοτριώσεων.”

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s