247. Άσπονδοι γείτονες στο Πήλιο (1896)

portaria-kai-makrinitsa

Βλέπει λοιπόν ο επισκέπτης τα δύο όμορφα χωριά to ένα δίπλα στο άλλο και εντυπωσιάζεται από την αρμονία της φύσης. Βέβαια αν ψάξει κανείς λίγο βαθύτερα θα δεί κανείς ότι αυτοί οι δύο ασπονδοι γείτονες, οι Μακριντζώτες και οι Πορταρίτες, έχουν μια ιστορία αλληλοκατηγοριών και αλληλοδιεκδικήσεων. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Αναμόρφωση της 5ης Απριλίου του 1896 μας λέει:

“Την παρελθούσαν Δευτέραν ώραν 3μ.μ. προσεκλήθη η εν Μακρυνίτση ψάλλουσα αγιασμούς συνοδεία της ιεράς εικόνος Παναγίας Ξενιάς υπό των Πορταριωτών, ήτις προεπέμφη μεθ’ιεράς πομπής μέχρι των ορίων της Μακρυνίτσης Παναγίτσας κατά ειωθός. Αλλ’ οι Πορταρίται θεωρήσαντες ώς καταπάτησιν των δικαιωμάτων τους διότι διέβησαν τα όρια της Μακρυνίτσης σκοπίμως, εξιφούλκησαν (!) προς εκφόβησιν πάντως, ένιοι λίαν τοπικισταί Πορταρίται εξ  ου γεγονότος πολλαί θα ελάμβανον χώραν λυπηραί σκηναί, εάν οι αστυφύλακες δεν επενέβαινεν ενόπλως, οίτινες μάλιστα και επυροβόλησαν προς εκφοβισμόν εις τον αέρα κατά το δη λεγόμενον. Η  τοιαύτη έρις είναι προϊόν παλαιάς διαμάχης οριοθεσιών, ήτις νυν ανεφύει βεβαίως τυχαίως, αλλ’ ὀμω υπό αίρετιν τοπικιστικήν, έχουσιν ώς βάσιν την μικροφιλοτιμίαν και τον αγενή εγωισμόν.”

Και δεν ήταν η μόνη φορά.  Αν θυμάμαι καλά (αλλά θέλω να το επιβεβαιώσω) μιά άλλη φορά είχαν και αίμα χυμένο (θα το ψάξω)…

portaria-kai-makrinitsa(3)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s