254. Διαδήλωση καταθετών για τη χρεωκοπία της Τράπεζας Κοσμαδόπουλου (1932)

0420-kosmadopoulou-xreokopia-large-enthetiΣτην αρχή της δεκαετίας του 30, τα απόνερα του διεθνούς οικονομικού κράχ του 1929 έχουν κάνει πολλές ελληνικές τράπεζες να κινδυνεύουν να βουλιάξουν.  Ανάμεσα σ΄αυτές η περίφημη τράπεζα Κοσμαδόπουλου.  Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή.  Ο Δημήτρης Κοσμαδόπουλος, γυιός ναυτικού από την Ζαγορά ανοίγει τράπεζα με κεφάλαιο 50 τουρκικών λιρών το 1882.  Με το καιρό η τράπεζα μεγαλώνει.  Το 1918 περνάει στα χέρια των γυιών του Ιωάννη και Δημητρίου που την μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο. Υποκαταστήματα ανοίγουν στην Αθήνα, τη Λάρισσα και τα Τρίκαλα. Η τράπεζα φτάνει στην κορυφή της επιτυχίας στα μέσα της δεκαετείας 1920-30. Και μετά το κράχ toy 1929. Η οικονομική  κατάσταση διεθνώς πάει από το κακό στο χειρώτερο. Το εξαγωγικό εμπόριο δεχεται πλήγματα. Αδύνατες οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα που προσπαθούσε να συνέλθει από την Μικρασιατική καταστροφή, πλήγονται ακόμα περισσότερο.  Στις 2 Φεβρουαρίου του 1932 η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου κηρύσσει στάση πληρωμών.  Ο κόσμος διαμαρτύρεται.  Η φωτογραφία είναι από μιά από αυτές τις διαμαρτυρίες  μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο. .  Γράφει η τοπική εφημερίδα Λαϊκή Φωνή:

«Επλημμύρισε χθες το Δημοτικό Θέατρο της πόλεως μας, από τον κόσμον των καταθετών της χρεωκοπησάσης τραπέζης Κοσμαδόπουλου. Ουδέποτε έγινε πολυπληθεστέρα συγκέντρωσις εις την πόλις μας και ουδέποτε το θέατρον μας παρουσίασε εις την πλατείαν, εις την σκηνή, εις τα θεωρεία, τους διαδρόμους και στο προαύλιον, τόσον ασφυκτικήν συνάθροισιν πολιτών πάσης ηλικίας και πάσης κοινωνικής τάξης. «

Η φωτογραφία είναι του Κώστα Ζημέρη και ανήκει στην  συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι. Πρέπει να είναι Φεβρουάριος του 1932.  Το ένθετο είναι από την εφημερίδα Λαϊκή Φωνή 9/3/1933.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s