255. H Εκκλησία της Ανάληψης στο Βόλο

4584-large-analipsi

Μιάς και το καλεί η ημέρα, η ανάρτηση είναι σήμερα σχετική με την εκκλησία της Ανάληψης. Εκεί που σημερα είναι η Ανάληψη ήταν κάποτε το νεκροταφείο του Βόλου. Ναι, μιλάμε για το 1870. Με την ανάπτυξη της πόλης τα σπίτια σιγά σιγά αρχίζουν να χτίζονται όλο και πιό βόρια έτσι που τελικά ο δήμος το μετέφερε στον Ξηρόκαμπο. ΄Ετσι αρχίζει η ιστορία της συνοικίας Αναλήψεως. Οι κάτοικοι ζητούν από τον τότε μητροπολίτη Γρηγόριο να φτιαξουν εκκλησία. Αυτός αρχικά αρνείται, άγνωστο για ποιους λόγους. Τελικά πείθεται υπό την πίεση των κατοίκων που στο τέλος του 1896 χτίζουν ένα μικρό ξύλινο παράπηγμα.

Στην αρχή η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί το όνομα Άγιος Γεώργιος – που γιορτάζει την Άνοιξη – άρα όπως σκέφτονταν τότε το πανηγύρι θα είναι μεγάλο. Μετά έπεσε η ιδέα της Ανάληψης γιατί σ΄αυτή τη γιορτή οι κάτοικοι του Άνω Βόλου και του κάμπου κατεβαίναν προς την θάλασσα – ίσως για να πιάσουν την πέτρα την μαλλιαρή κατά το έθιμο που μας υπενθύμησε η εκλεκτή φίλη Έλενα Π. χτές. Έτσι χρησιμοποιούν μια εικόνα της Ανάληψης που είχε ζωγραφίσει ο γνωστός φωτογράφος και αγιογράφος Στέφανος Στουρνάρας και η εκκλησία ονομάζεται Ανάληψη. Αυτό το ξύλινο παράπηγμα χρησιμοποιείται μέχρι τα 1900(?) οπότε χτίζεται και ο καινούργιος ναός .

Στην φωτογραφία του Κ. Ζημέρη από την συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι. φαίνεται η εκκλησία με κόσμο μαζεμένο απ΄έξω.  Μας υπεδείχθει ότι μάλλον είναι η γιορτή του Αγίου Μοδέστου, προστατου των ζώων, ημέρα κατα την οποία οι καραγωγεις του Βόλου τελουσαν στην Ανάληψη γιορτή με αρτοκλασια. Η παρουσία τόσων καβαλάρηδων στο προαύλιο της εκκλησίας επιβεβαιώνει αυτή την εκδοχή. Η εποχή είναι γύρω στα 1920.

Τα χρόνια θα περάσουν και οι σεισμοί του 55 θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές και στην Aνάληψη. Την θέση της παλιάς μεγάλης εκκλησίας πέρνει ένα ξύλινο παράπηγμα.
Το 1962 επί Δαμασκηνού μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για την καινούργια εκκλησία. Αλλά η ολοκλήρωση του έργου κρατάει έως το 1975 οπότε και εγκαινιαζεται ο σημερινός ναός.

Αυτή είναι η ιστορία της εκκλησίας της Ανάληψης, από όπου πήρε και το όνομα της η συνοικία. Γιατί “Ανάληψη” ακούγεται καλύτερα από “Βάβουλα”, ή “Κομμένα Χώματα” όπως η περιοχή αποκαλούνταν.

________________________________________________________________
ΣΗΜ

Από τον Προμηθέα του Φεβρουαριου του 1899:

ΘΕΜΕΛΙΑ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΝΑΟΥ
Τη 31 Ιανουαρίου 1899 ημέρα Κυριακή ετέθη ο θεμέλιος λίθος προς οικοδομήν μεγαλοπρεπους Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστου. Ο Ναός ανεγείρεται εις βυζαντινόν σχέδιομ είναι 32×18 μέτρων . Ο τέως λειτουργών και λειτουργείσων έως αποπερατώσεως μικρός ναίσκος της Αναλήψεως ήρξατο της αναιμάκτου λοιτουργίας τη 21 Δεκεμβρίου 1896 ημέρα Σαββάτω εν μικρώ αμαξοστασίω, όπερ καθίδρυσεν ο Δήμος Παγασών πρό δεκαετείας εν τω παλαιώ νεκροταφείω. Το οικόπεδον ηγόρασεν η κοινότης του Β¨ωλου επί τουρκοκρατίας και εποίησεν αυτόν νεκροταφείον, και είχεν αυτόν εν ενεργεία από του 1870-1886. Έπειτα μετέφερε το νεκροταφείον ένθα ευρίσκεται σήμερον. Ενταύθα ανέγειρεν αμαξοστάσιον για την νεκρικήν άμαξα .Κατά το 1896 εποιήσατο, η επιτροπή του Αγίου Νικολάου έτερον αμαξοστάσιον. Τούτο ευρήσα η εκεί μικρά και ηραιομένη συνοικία, το μετέβαλε εις Ναόν Κυρίου.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 255. H Εκκλησία της Ανάληψης στο Βόλο

  1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ says:

    Γνωρίζουμε εαν οι κτητορες του αρχικού ναού ήταν η οικογένεια Μπρανου ??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s