Ατίθασα νειάτα – στην κρήνη της πλατείας (Μακρινίτσα, 1918)

bakatos-6-touchedup-marked

Είμαι σίγουρος ότι δεν είχαν πενταήμερες εκδρομές τότε… Αλλά άν υπήρχαν κάτι τέτοια θα γινότανε 🙂  Μιά ομάδα νεαρών φωτογραφημένοι μέσα στην κρήνη της πλατείας στην Μακρινίτσα, άλλοι σκαρφαλωμένοι στα λιοντάρια και άλλοι σε καρέκλες με πολύ στύλ.  Η φωτογραφία είναι σημειωμένη από πίσω με το έτος 1918 και τα ονόματα Δ. Δερβός και Χ. Βάκατος.  Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια επάνω της.  Αλλά η σχεδόν αλαζονική αυτοπεποίθηση της νειότης ξεπηδάει ανέγγιχτη από μέσα της.

Για όσους προσέχουν λεπτομέρειες να επισημάνω, ότι τα σχέδια πάνω στις τρείς πλευρές της κρήνης έχουν μιά επίχρωση που δημιουργεί αντίθεση με το υπόλοιπο άσπρο μαρμαρο.  Στις φωτογραφίες του 30 και μετά η επίχρωση αυτή δεν υπάρχει. Νομίζω ότι σε κάποια .

ΣΗΜ. Αυτή είναι μία από μια σειρά φωτογραφιών που ανήκαν κάποτε στην οικογένεια Χρήστου Βάκατου που ήταν φαρμακοποιός στο Βόλο.  Όταν όλοι οι άνθρωποι της οικογένειας έφυγαν από την ζωή, οι αναμνήσεις των φωτογραφιών δεν συγκίνησαν τους καινούργιους ιδιοκτήτες του σπιτιού, και τις προόριζαν για τα σκουπίδια. Την φωτογραφία αυτή καθώς και άλλες διέσωσε η φίλη της σελίδας Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου γύρω στα 1983.  Μου την έδωσε μαζί με άλλες για να την αναρτήσω. Την ευχαριστώ θερμά!    Επί τη ευκαιρία έψαξα το όνομα Βάκατος, και βρήκα αναφορές γύρω το 1883 στον ιατρό Ιωάννη Βάκατο και στον έμπορο Αγγελή Βάκατο στην Μακρινίτσα. Επίσης ο ιατρός και μετέπειτα δήμαρχος Νικόλαος Γεωργιάδης  είχε πατέρα τον Γεώργιο Βάκατο και γεννήθηκε την Μακρινίτσα το 1833 (αλλά κράτησε το μητρικό επώνυμο).  Αυτές ήταν οι μόνες πληροφορίες που κατόρθωσα να βρώ.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s