264. Η Παραλία δυτικά της προβλήτας (~1900)

2-limin-volou-A
Ακόμα μια εξαίσια καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα από την αρχή του προηγούμενου αιώνα που δείχνει την παραλία δυτικά της προβλήτας που δεν φαίνεται συχνά στις παλιές φωτογραφίες.

Ας αρχίσουμε με διάφορες παρατηρήσεις. Αριστερά η πλατεία Στρατώνος (βλέπε http://tinyurl.com/mokt7m4). Δεξιά της το παλιό δημοτικό θέατρο (http://tinyurl.com/lfbu6dx). Mετά η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Αθηνών, νυν βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (βλεπε http://tinyurl.com/qht62d3). Πίσω από την Τράπεζα Αθηνών -πιθανώς -το κτήριο Νο 3 που μας απασχόλησε εδω http://tinyurl.com/kebpemm. Δεξιά και μπροστά επί της παραλίας (Σόλωνος και Αργοναυτών) το νεοκλασσικό με τις καμάρες στο ισόγειο που συζητούσαμε χτές (http://tinyurl.com/mnzmjxo).

Δεν έχω πληροφορίες για τα επόμενα κτήρια επί της παραλίας. Στο τέρμα δεξιά, το υπόστεγο είναι στην θέση του Ξενοδοχείου Αίγλη (οδός Ηπείρου). Η προβλήτα είχε πολύ λιγότερο πλάτος στην αρχή, γι΄αυτό το σημείο αυτό φαίνεται αριστερά της. Οι πληροφορίες για το τί υπήρχε εκεί είναι λίγο συγκεχυμένες. Στο βιβλίο ” Ὁ Βόλος και το Πήλιο” μας λένε οι δάσκαλοι που το γράψαν ότι στη θέση του Αίγλη ήταν το καφενείο Αργοναυτών (ίσως αργότερα), ενω στην θέση του Παλλάς (αμέσως δεξιά -εκτός εικόνος) ήταν το εργοστάσιο λεμονάδων του Χρ. Οικονομάκη. Στο ίδιο βιβλίο μας λένε ότι κοντά στο Αίγλη ήταν και τα παλιά (πρό 1927) ψαράδικα. Ο Γρηγόρης Καρταπάνης στο (http://taxydromos.gr/article.php?id=72005&cat=2008#.UcOh-_nvsXg) μας λέει ότι στη θέση του Αίγλη ακριβώς ήταν τα παλιά ψαράδικα.

Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να μάθουμε από αυτήν την φωτογραφία.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s