Ταβέρνα η Ναυτιλία (1946)

5943-detail

Ανέβασα αυτή την φωτογραφία στο FΒ https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou χωρίς σχόλια, προσπαθώντας να παρακινήσω αυτούς που βλέπουν την σελίδα καθημερινά να συμμετέχουν!  Η φωτογραφία είναι μια μικρή λεπτομέρεια από μία φωτογραφία του Κ. Ζημέρη από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. (No 5943). Πράγματι τα σχόλια μας έμαθαν πολλά. Ο Νίκος Σ μας είπε ότι είναι η Ταβέρνα του Κωνσταντά ήταν στην παραλία…γωνία Σόλωνος Αργοναυτών και ότι το όνομα  “ναυτιλία” το πήρε αργότερα το καφφενείο Καραγιάννη, λίγο πιο πέρα, απέναντι από τα ψαράδικα.

Η αλήθεια είναι πώς όταν κανείς απομονώνει μιά λεπτομέρια σε μιά φωτογραφία αλλάζει τελείως το μήνυμα.  Έτσι βάζω εδώ επίσης την πρωτότυπη φωτογραφία.
5943-large-Naytilia-ArgonautvnkaiSolonos-edited

Kαμμιά φορά αισθάνομαι ένοχος που “πειρἀζω” τις πρωτότυπες φωτογραφίες, αλλά είναι ενδιαφέρον το πόσο διαφορετική αντίδραση προκαλεί μια λεπτομέρεια από ολόκληρη την εικόνα. Είναι όντως Αργοναυτών και Σόλωνος όπως μας υπέδειξε ο κ. Νίκος Σ. Πρέπει να είναι φθινόπωρο του 1944 αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Τα σημάδια της καταστροφής είναι από τον συμμαχικό βομβαρδισμό του λιμανιού (δες επίσης εδώ: http://tinyurl.com/lonxbvz).

Ξέρει κανείς ποιό είναι το εντυπωσιακό κτίριο με τις καμάρες στο ισόγειο? Πρέπει να είναι από το 1900-10 γιατι το έχω δεί και στις παλιές καρτ-ποστάλ του Στουρνάρα.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s