Αννέτα Τσολάκη (1878-1972)

vol24 004-Tsolaki-edited
Κοντά εκεί που διαστραυρώνεται η Κύπρου με τον Περιφερειακό, υπάρχει ένας μικρός δρόμος με το όνομα Οδός Αννέτας Τσολάκη.

Από το ΔΗ.Κ.Ι. μαθαίνουμε ότι η Αννέτα Τσολάκη ήταν “πρωτοπόρος δασκάλα του πιάνου στον προπολεμικό Βόλο. Καταγόταν από τις Μηλιές Πηλίου και σπούδασε στη Σχολή Καλογραιών του Πειραιά. Υπήρξε μαθήτρια του Μ. Βελούδιου στο Ωδείο Αθηνών. To 1903 ανέλαβε τη Σχολή της “Μουσικής Εταιρείας” Βόλου. Το 1908 ίδρυσε το Ωδείο Βόλου του οποίου η δραστηριότητά κράτησε ως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάρτιο του 1970 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν της και ο Δήμος Βόλου της απένειμε το χάλκινο Μετάλλιο της πόλης.”

Αν περάσετε ποτέ από αυτό το μικρό δρομάκι στην άκρη της πόλης θυμηθείτε ότι είναι αφιερωμένος στην μνήμη μιας δασκάλας μουσικής που καλλιέργησε μουσικά σχεδόν μιά ολόκληρη γενιά στην πόλη.

Στην φωτογραφία εδώ η Αννέτα Τσολάκη σε μιά προσωπική στιγμή στην παραλία του Αναύρου, μπροστά στα Ναυπηγεία Γορίτσης γύρω στα 1930. Το ένθετο είναι μιά ανακοίνωση συναυλίας της σχολής της από την Θεσσαλία του 1926. Επίσης ένα ενδεικτικό από το Ωδείο (1928-29) – από το αρχείο της κ. Γ. Κόκκορη.  Διαβάστε τα σχόλια που γράφει για την μαθήτρια της!
endeiktiko-papanikolaou

__________________
H φωτογραφία αυτή προέρχεται από το αρχείο του Νάσου (Αθανασίου) Παπανικολάου που υπηρέτησε ως πρωτοδίκης στο Βόλο την περίοδο 1926-1930. Ήταν αδερφός του Γεωργίου Παπανικολάου γνωστού για το περίφημο παπ-τεστ (Δείτε http://www.dr-pap.com/ ). Η εγγονή του, Γιούλη Κόκκορη παραχώρησε ευγενικά τις φωτογραφίες του αρχείου για να αναρτηθούν εδώ. Την ευχαριστώ θερμά! ΑΖ.
Άλλες φωτογραφίες του αρχείου από την ίδια περιοχή εδώ:
http://tinyurl.com/krtrdeu http://tinyurl.com/c9r6tcg
http://tinyurl.com/bqa3zya http://tinyurl.com/c7k8mqg
http://tinyurl.com/d22em4m http://tinyurl.com/cre3vbd
http://tinyurl.com/lb6e7jz

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s