266. Η πυρκαγιά στον Άγιο Νικόλαο (21η πρός 22α Ιουνίου 1898)

fire-in-agios-nikolaos

115 χρόνια πρίν, το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1898, στις 11:10 κάτοικοι του Βόλου αντελήφθησαν καπνό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Οι καμπάνες ηχήσαν. Κάποιοι έτρεξαν στον Ναό να διασώσουν τα κειμήλια και τα σκεύη. Στις 12:13 βγήκε από το ατμόπλοιο του Ελληνικού ναυτικόυ “Μυκάλη”, ένα άγημα με μικρή αντλία που εμπόδισε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο διπλανό δημοτικό σχολείο. Έτσι μας λέει ο Ζωσιμάς Εσφυγμενίτης στο περιοδικό Προμηθεύς του Ιουλίου 1898 (από την συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι). Εκεί παραθέτει λεπτομέρειες για την πυρκαγιά, που άρχισε από “πυραυνόν μετ’ ανθρακιάς” (=μαγκάλι με αναμμένα κάρβουνα) που χρησιμοποιούταν για το ζέον και τα θυμιατά. Περισσότερες λεπτομέρειες για την πυρκαγιά στο σχετικό άρθρο. Στην θέση του καμμένου ναού χτίστικε πρόχειρα πέτρινος ναός, ώσπου να ανεγερθεί ο σημερινός 30 χρόνια μετά, γεγονός για το οποίο θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Eπ΄ευκαιρία ο Ζωσιμάς  αναφέρει ότι ο ναός είχε κτισθεί το 1855 και εγκαινιάστηκε στις 21 Απριλίου του 1856.  Εξ ίσου ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της κτήσεως του ναού γύρω στα 1850. Στην Θεσσαλία της 1ης Αυγούστου του 1924,  ο Περικλής Μαργαρίτης αναδημοσιεύει μιά επιστολή (20η Μαρτίου 1850) του Δημητριου Διαμαντή από την Κωνσταντινούπολη στον Αθανάσιο Δημητράκη, όπου λέγει:

“Διά δε την οικοδομήν της εκκλησίας του τόπου έτρεξα.. Μόνον κατόρθωσα και το έκαμα  χαβαλέν εις τον (νέο) Καϊμακάμην μας… Να χτιστεί τέλος σας έγραψα, να εύρομεν μία καλύβα με σανίδια και ένα καντίλι κρεμμασμένο μέσα και ένας παπάς να διαβάζει εις   τον   τόπον   του   Αγίου    Νικολάου, διότι αλλέως δεν είναι  δυνατόν να κατορθωθεί”

Δηλαδή προσπαθούσε ο Διαμαντής να φέρει τον καινούργιο Καϊμακάμη του Βόλου πρό τετελεσμένου γεγονότος, μιάς και η άδεια κατασκευής καινούργιου ναού ήταν δύσκολη. Στό ίδιο άρθρο αναφέρει ο Π. Μαργαρίτης ότι πρίν το κτίσιμο του ναού στα 1855, οι πρώτοι Βολιώτες είχαν ήδη δώσει κάποιο ιερό χαρακτήρα στον “τόπο του Αγίου Νικολάου”  με απλοϊκό τρόπο, βάζοντας ένα πήλινο δοχείο με καντήλι που έκαιγε καλυμένο με μία πλάκα.

fire-in-agios-nikolaos-full-article

Aρθρο στο περιοδικό ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ του Βόλου (Ιούλιος 1898) για την πυρκαγιά στον Άγιο Νικόλαο

 

MYKALH-fire in agios Nikolaos

Το ατμόπλοιο του ελληνικού ναυτικού “ΜΥΚΑΛΗ” – άγημα του πλοίου βγήκε να σταματήσει την φωτιά στον Άγιο Νικόλαο τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22α Ιουνίου 1898.
Από το βιβλίο “Η Ελληνική Ναυτιλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, του Χ.Ντούνη (1991).

Θεσσαλία 1-Aυγ-1924  Αναφορά στις προσπάθειες των πρώτων Βολιωτών για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Θεσσαλία 1-Aυγ-1924
Αναφορά στις προσπάθειες των πρώτων Βολιωτών για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s