280. Βιβλία για το Βόλο και την περιοχή

the books of volos
Κάποιοι φίλοι/ες της σελίδας ρώτησαν που μπορούν να βρουν κάποια από τα βιβλία που έχω αναφέρει στις αναρτήσεις.  Σε εύθετο χρόνο θα φτιάξω μια ειδική σελίδα γιά τέτοια βιβλία αλλά μέχρο τότε, μιά λίστα από τα πιό σημαντικά κατά την γνώμη μου:

 1. “Βόλος 1881-1955, Ο χώρος και οι άνθρωποι”, Συλλογικό έργο, επιμέλεια: Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος Βόλος, 2004
  Ένα πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο σε περιοχόμενο και εικόνες. Δεν πρέπει να λείπει από καμμιά βιβλιοθήκη όσων ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης.
 2. “Μιά πόλη στη λογοτεχνία. Βόλος. επιλογή κειμένων: Κώστας Ακριβός”, Μεταίχμιο 2007
  Ότι και να σας πώ είναι λίγο. Αρχίσετε να διαβάζετε αυτό το βιβλίο-απάνθισμα κειμένων σχετικών για το Βόλο και σίγουρα θα ψάχνετε να αγοράσετε ένα ένα τα βιβλία στα οποία αναφέρεται.
 3. “Ο Βόλος στην ομίχλη του χρόνου”, Ελένη Τριάντου, Εκδόσεις Γραφή, 1994
  Πληροφορίες γιά πολλούς βολιώτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πόλη. Μερικές φορές γίνεται λίγο μελοδραματικό αλλά οι πληροφορίες είναι ανεκτίμητες.
 4. “Βόλος: Το πορτραίτο της πόλης από το 19ο αιώνα έως σήμερα”, Βίλμα Χαστάογλου Βόλος, 2007
  Εξαιρετικό βιβλίο με πολλές πληροφορίες κυρίως για την δομή και την ανάπτυξη της πόλης.
 5. “Πηλιορείτικα, από τον Λειμώνα της Παράδοσης Τόμοι Α&Β” Βαγγέλη Σκουβαρά, Εκδόσεις Παπαδημητρίου, 1981
  Πραγματικά θησαυρός – όχι μόνο για την ευρύτητα των πληροφοριών αλλά και για το γλυκύτατο και ευανάγνωστο ύφος.
 6. “Ιστορία Επαρχίας Βόλου και Αγιάς”, Γιάννη Κορδάτου΄, Εκδόσεις ’20ός Αιώνας’, 1960 (1000 σελίδες!!!)
  Ο πλούτος των πρωτογενών πηγών και η αμεσότητα του λόγου είναι τα δυνατά του στοιχεία. Φυσικά ο Γιάνης Κορδάτος είναι ένας στρατευμένος ιστορικός και δεν ψάχνω γιά αντικειμενικότητα στα γραπτά του. Θαυμάζω όμως το πάθος και την δημιουργικότητα του. Και ενώ το πάθος πάει αγκαλιά με την ιδεολογική στράτευση, η δημιουργικότητα και η αφοσίωση του στην μελέτη της ιστορίας της περιοχής μας, αποδεικνύουν το μεράκι του και μου εμπνέουν ανυπόκριτο σεβασμό.
 7. “Στέφανος Στουρνάρας ο Άγιος της Φωτογραφίας” ίκου Αναγνωστάκη, Εκδόσεις Αρχιπέλαγος, 2007
  Μιά υπεροχη συλλογή των καρτών του Στέφανου Στουρνάρα. Μιά εικόνα της πόλης από την αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το μάτι ενός πραγματικού καλλιτέχνη-φωτογράφου.

Υπάρχουν και άλλα, αλλά ας κρατήσω αυτή την πρώτη λίστα μικρή. Τα περισσότερα βιβλία που έχω τα έχω βρεί μέσω … internet 🙂 Mιάς και είμαι εκτός Ελλάδος αυτός είναι ο μόνος εύκολος τρόπος. Για παράδειγμα αν θέλετε να βρείτε τα Πηλιορείτικα του Σκουβαρά πάτε στο google και ψάχνετε: Σκουβαράς Πηλιορείτικα και τιμή … Βάζω τον όρο τιμή για να με στείλει σε βιβλιοπωλεία και όχι σε ιστοχώρους που απλά συζητάνε το βιβλίο. Μια γρήγορη αναζήτηση δείχνει ότι το έχουν τα:

http://www.biblionet.gr/book/145107 8,90 ευρώ
http://www.bookworld.gr/gr/book/bkid/7486 8,01 ευρώ
http://www.ebooks.gr/gr/πηλιορειτικα-α-183290.html 7,92 ευρώ κτλ

Έχω αγοράσει χωρίς πρόβλημα από τα εξής online βιβλιοπωλεία.

http://www.old-books.gr ; http://www.protoporia.gr ; http://www.greekbooks.gr ; http://www.eletheriskepsis.gr ; tzavella3.blogspot.com ; http://www.ianos.gr

Ίσως πολλοί από σας να έχετε επιφύλαξη για αγορές μέσω internet. Πολλά από αυτά τα βιβιοπωλεία σας στέλνουν τα βιβλία αντικαταβολή – δηλαδή τα πληρώνετε στην παραλαβή. Κάποια αλλά μπορούν να σας τα κρατήσουν και να τα πάρετε ιδιοχείρως άν είστε στην Αθήνα, ή Θεσσαλονίκη. Μερικά από τα βιβλία που αναφέρω είναι εκτός κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξετε σε παλαιοβιβλιοπωλεία. Η αναζήτηση είναι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Φυσικά αν μένετε στο Βόλο, οι τοπικές βιβλιοθήκες έχουν μια τεράστια συλλογή από βιβλία της περιοχής. Επίσης μεγάλα βιβλιοπωλεία σαν το Παπασωτηριου έχουν κάποια από τα πιό πρόσφατα βιβλία ή μπορούν να τα παραγγείλουν.

Καλή ανάγνωση – και αν βρω κάποιον από σας σε μιά παραλία με τον χιλιοσέλιδο τόμο του Κορδάτου για τον Βόλο, θα έρθω να σας χαιρετίσω 🙂

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s