Το “μυστήριο” της κοίτης του Αναύρου και η λύση του

view from pelion - stournaras maybe
Διάλεξα την κάρτ-ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα γιατί δείχνει τις κοίτες του Άναυρου και του Κραυσίδωνα γύρω στα 1900.  Για το γεγονός ότι ο Άναυρος γύρω στα 1882 περνούσε από την μέση του Βόλου κατά μήκος της Ιωλκού, το συζητήσαμε αρκετές φορές (εδώ http://tinyurl.com/o7n3msl και εδώ http://tinyurl.com/kenzszn). Μας έβαλαν όμως μια “τρικλοποδιά” τα λόγια του περιηγητή Ε. Dodwell ( http://tinyurl.com/lfgzuxc ), πού πέρασε από την περιοχή γύρω στα 1810 και είπε πως ο Άναυρος περνάει κοντά στην Γορίτσα. 

Τελικά, όλοι είχαν δίκαιο.  Την λύση του μυστηρίου μας έδωσε η συγκριτική ανάγνωση των δύο εκδόσεων του βιβλίου “Θεσσαλία” του Νικολάου Γεωργιάδου (ναι, του περίφημου Δημάρχου Γεωργιάδου που πήρε το όνομα του ο δρόμος δίπλα στην Αναλήψεως)  στα 1880 και 1894.

Στα 1884 ο Γεωργιάδης γράφει (http://tinyurl.com/lun7st6):
“Η πεδιάς αύτη (του Βόλου) διαρρέεται υπό τριών χειμάρρων (α) του Αναύρου, όστις κατερχόμενος παρά το χωρίον Αλμεριά εκβάλλει εις την θάλασσαν ουχί μακράν του λόφου της Γορίτσης. Ο  χείμαρρος ούτος από τινών ετών μετέβαλεν κοίτην, εκβάλλων ήδη δια της πόλεως του Βόλου και καταπλημμυρών τας οδούς αυτής εν καιρώ συχνών βροχών”

Επομένως η φυσική αλλαγή της κοίτης του Αναύρου που τον έφερε να περνάει μέσα από την πόλη έγινε μεταξύ 1810 και 1880.   Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης στον Προμηθέα του 1900 σελ. 491 αναφέρει τις πλημμύρες του Βόλου από την ίδρυση του το 1833 έως και το 1900.  Χαρακτηρίζει τις 3 πλημμύρες του 1883 σαν τις πιό σημαντικές.

promitheus-plimires
Μία από αυτές τις πλημμύρες του Αναύρου περιγράφει η τοπική εφημερίδα Ελευθερία στις 3 Οκτωβρίου του 1883, όπου κατακεραυνώνει τους “ανάλγητους δημοτικούς άρχοντας” και τους προτρέπει να επενδύσουν στην μετατροπή της κοίτης των χειμάρρων 

ELEYTHERIA VOLOY 3-10-1883

Στην επόμενη έκδοση του 1894 ο Γεωργιάδης γράφει τα ίδια, αλλά και προσθέτει:
“… Αλλ΄ήδη ρυθμισθέντος του ρείθρου αυτού επανήλθεν ο ποταμός εις την αρχαίαν αυτού κοίτη”  !…

Αναφέρεται δηλαδή στα έργα των Γάλλων μηχανικών που στην προσπάθεια τους να φτιάξουν το λιμάνι, μετέβαλαν τις κοίτες του Άναυρου από εκεί που πέρναγε από την Ιωλκού στην σημερινή κοίτη, και του Κραυσίδωνα για να προστατεύσουν το λιμάνι από προσχώσεις, ένα έργο που βοήθησε την πόλη να αποφύγει αρκετές πλημμύρες.

Ο.Ε.Δ. δηλαδή 😉

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s