302. Καράβια στην άμμο (Αη-Γιάννης Πηλίου)

3935-detail-ai-giannis

Συνεχίζοντας την κουβέντα από χτές για τα πηλιορείτικα καράβια, βλέπουμε εδώ σε μιά παλιά φωτογραφία του Αη-Γιάννη τραβηγμένα καράβια (μουρεσιώτικα?) στην ακρογιαλιά. Την διαδικασία του τραβήγματος μας περιγράφει ο Κ. Ανιτσάς στο βιβλίο του “Ανθρώπινες ρίζες”. Αναφέρεται στο Χορευτό αλλά η ιδέα είναι κοινή.

“Όταν γυρίζανε πάλι από τα μακρινά ταξίδια τους και τις θαλασσινές περιπέτειες τους στην σκάλα του Χορευτού, έπρεπε σε λίγες ώρες να ξεφορτώσουν με σανίδες διπλαρώνονταςτο σκάφοες στην αμμουδιά! Σε περίπτωση που δεν ήταν έτοιμο το φορτίο τους, έπρεπε να τραβήξουν το καϊκι στην άμμο. Τότε δυό-τρείς ναύτες από το πλήρωμα πέφτανε στην θάλασσα, “θαλασσώνανε” για να περάσουν τα βάζια κάτω από την καρίνα του πλοίου, να “πατήσουν” τα πρώτα φαλάγγια, που συχνά ξέφευγαν από το κύμα. Τότε κολυμπούσαν για να τα πιάσουν και τα ξαναβάλουν στην θέση τους. Ύστερα τοποθετούσαν φαλάγγι-φαλάγγι στην πλώρη, κάτω από τα βάζια, μέχρι να ξενερίσει το καϊκι και να στερεωθεί πάνω στο στάχυ της ακρογιαλιάς.

Μετά το ξενέρισμα, εργάτες γυρίζανε τον “αργάτη” με τις μανέλλες κι άρχιζε το τράβηγμα. ¨Ολα αυτά γινόταν με σβελτωσύνη και αντηχούσε η σκάλα του Χορευτού από τις φωνές και τα “βίρα-βίρα”.

Χρειαζότανε διάστημα μισής, μίας ώρας να ξενερίσει όλο το σκάφος, να βγεί η πρύμνη από την θάλασσα, και να βρεθεί στερεωμένο στην στεριά, μακρυά από κίνδυνο. Τότε και οι “θαλασσωμένοι” πήγαιναν να αλλάξουν και να φορέσουν στεγνά ρούχα και να ζεσταθούν. Το αναγκαστικό κολύμπι – που ήταν μέρος της δουλειάς τους χειμώνα-καλοκαίρι έπαιρνε τέλος.

Αυτή ήταν και η δυσκολότερη, η πιό κουραστική δουλειά των θαλασσινών του Χορευτού. Οι φροντίδες όμως δεν τελείωναν εδώ. Η αντίθετη ήταν το ρίξιμο του καραβιού στην θάλασσα, κάπως ευκολώτερη, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη. Χρειαζόταν
προσοχή και υπολογισμός ακριβείας, γιατί υπήρχε κίνδυνος πολλές φορές, που η φόρτωση γινόταν στην στεριά κι ήταν βαρύ το σκάφος να ξεφύγει από τα φαλάγγια του, να πέσει στην άμμο, και να γίνει μεγάλη ζημιά.”

ΣΗΜ> Η φωτογραφία είναι λεπτομέρεια από κάρτ ποστάλ από την συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s