316. Ψιλικά στην Ερμού

afoi-samara

Μιά κλασσική γωνία του εμπορικού κέντρου του Βόλου. Ερμού και Τοπάλη, “Ψιλικά Αφοί Σαμαρά”. Μέσα σε λιγότερο από 30 τετραγωνικά χωρούσαν τα πάντα! Κλωστές Πεταλούδας, εργόχειρα, μασουράκια, κουμπιά, ζώνες, στέκες, “you name it, we have it” που λέν και οι αμερικάνοι. Συνωστισμός του γυναικείου πληθυσμού, απίστευτος! Καλά, καλά δεν χωρούσαν ούτε οιυπάλληλοι. Σκέτος πανζουρλισμός. Βέβαια εγώ προτιμούσα τα μαγαζί με τα παιχνίδια τότε, λίγο πιό πέρα, προς στην Κ. Καρτάλη…

H ασπρόμαυρη φωτογραφία και το γεγονός ότι δεν άλλαξε και πολύ με τον καιρό με έκανε να νομίζω ότι είναι από τη δεκαετία του 70, αλλά όπως μου υποδείχθηκε η δίγλωσση πινακίδα της οδού μας λέει ότι είναι μετά το 1990.

Πέρα από τον παράγοντα νοσταλγία που αναπόφευκτα αναδύεται εδώ, εκείνο που απασχολούσε το μυαλό μου όταν έβαλα αυτή την ανάρτηση είναι το ερώτημα: “Τί είναι αυτό που έκανε κάποια απά αυτά τα μαγαζιά τόσο πετυχημένα;”. Τρία επιχειρήματα έρχονται στο μυαλό μου:
1) Μικρό λειτουργικό κόστος. Ελάχιστα τετραγωνικά, αρκετές φορές ιδιόκτητα κτήρια, η οικογένεια εκτελούσε χρέη εποχικών υπαλλήλων στους μήνες αιχμής
2) Βαθειά κατανόηση της σχέσης πελάτη-μαγαζιού και η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας σχέσης επιστοσύνης. Ο καταστηματάρχης ήξερε ποιοί ήταν οι τακτικοί πελάτες, το ίδιο και οι μόνιμοι υπάλληλοι.
3) Τρομερή δουλειά. Οι καταστηματάρχες ήταν στους “προμαχώνες”. Δεν αφήναν το μαγαζί στους υπαλλήλους για να πάνε … κρουαζιέρα.
ΣΗΜ> Η φωτογραφία είναι από Εν Βόλω τεύχος Νο 20.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s