Ο Βόλος το 1878

gravoura-volou-pre-1830
Βρήκα αυτή την λίγο διαφορετική έκδοση της γκραβούρας ,που έχω στο προφίλ της σελίδας. Δείχνει λίγο περισσότερα στις άκρες αριστερά και δεξιά από αυτή που έχω ήδη αναρτήσει. Η συγκεκριμένη έκδοση εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 1878 σε μία αγγλική εφημερίδα επ΄ευκαιρία της ελληνικής εξέγερσης και της δολοφονίας του Ογλ από τους Τούρκους. Προφανώς αναπαριστάνει την περιοχή πολύ νωρίτερα, μιάς και στην θέση του Βόλου δεν υπάρχει .. τίποτα, παρά κανα δυό σκηνές και ένα οίκημα. Ενδεικτικά έβαλα την χρονολογία 1830. Αξίζει να την αντιπαραβάλει κανείς την ζωγραφική του Χριστόπουλου (http://tinyurl.com/mayvggo) με την ναυμαχία του Βόλου το 1828. Με την ευκαιρία ας ρίξουμε και μιά ματιά στην περιγραφή του άγγλου περιηγητή (1804-1810) και μικροκλεφταράκου [1], William Martin Leake από το βιβλίο του [2] σε δική μου (αδόκιμη) μετάφραση:

“Ο τούρκικος Βόλος προσφέρει μια καλή αντίθεση σε σχέση με τις ελληνικές πόλεις του Πηλίου όρους, και ανατρέπει κάθε ευνοϊκή γνώμη που ένας πρόσφατος ταξιδιώτης θα είχε αποκομίσει από την όψη της ευμάριας που προσδίδει το βουνό. Εδώ (στον τουρκικο Βόλο) το τελωνείο, οι στενοί δρόμοι, σχεδόν αδίαβατοι από τα λιμνάζοντα νερά και την βρώμα, τα μισογκρεμισμένα και κακοφτιαγμένα σπίτια, μιά τετράγωνη, ασπρισμένη περίφραξη με το όνομα Κάστρο, που το μεγαλύτερο τμήμα του δεν είναι παρά ένας μικρός τοίχος περιτριγυρισμένος με προμαχώνες και περικλέιει μερικά τούρκικα σπίτια και ένα τζαμί, τα πάντα είναι χαρακτηριστικά του κυβερνώντος (τουρκικού) έθνους. Από τη μικρή αυτή πόλη, που ονομάζεται Κάστρο από τους Έλληνες και Γκόλος από τους Τούρκους, που είναι σε απόσταση 17 λεπτών από τις πηγές των Παγασών, χρειάζεται κανείς περίπου 37 λεπτά για να μεταβεί στα Περιβόλια, περνόντας μέσα από αμπέλια και μουριές. Εκεί οι Τούρκοι του Κάστρου έχουν τις καλοκαιρινές τους κατοικιές ανάμεσα σε κήπους στους πρόποδες του Πηλίου.Ένας μόνιμος χείμαρος περνάει μέσα από τους κήπους, αλλά το μέρο είναι αποπνικτικό από
την ζέστη, ανθυγιεινό κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού και πνιγμένο στην σκνίπα. ”

[1] Τα μάρμαρα που μάζεψε από την Ελλάδα τα έδωσε και αυτός στο Βρετανικό Μουσείο τα δε μπρούτζινα, βάζα και νομίσματα τα αγόρασε το Πανεπιστήμιο του Καϊμπριτζ και είναι σήμερα στο Μουσείο Fitzwilliam.
[2] Leake W. M., :Travels in Northern Greece” 1835, που μπορείτε να διαβάσετε online εδώ  http://books.google.com/books/reader?id=AXgKAAAAIAAJ . Η περιγραφή είναι στην σελίδα 373.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s