324. Κορίτσια και σταφύλια (Νέα Αγχίαλος ~1930)

stafylia-kai-koritsia
Ποζάρουν πίσω από τσαμπιά, με την αμηχανία και την ατημελησία του μόχθου. Ο τίτλος λέει “Νέα Αγχίαλος: Η συγκομιδή των σταφυλών από κορίτσια” [1]. Για την ιστορία της ηρωικής Νέας Αγχιάλου είπαμε πρίν λίγο καιρό στη ανάρτηση εδώ http://tinyurl.com/mtaoglu .

Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους από την Ανατολική Ρωμυλία τις τέχνες τους. Στην Ανατολική Ρωμυλία “οι Αγχιαλίτες ασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με την αμπελουργία. Οι αμπελώνες εκτείνονταν στην πεδιάδα προς τα νοτιοδυτικά της πόλης ( περίπου 3 εκατομμύρια κλήματα). Οι κυριότερες ποικιλίες σταφυλιών ήταν αδριανουπολίτικα, ζουμιάτικα, σέφκες, σεβαστιανά, προσλάβες, μαυρούλια, μοσχάτα κ.α. Οι αμπελουργοί έφτιαχναν πολλά και καλά κρασιά, ρακί και ξύδι. Στην Αγχίαλο παράγονταν και δύο ειδικά κρασιά: μουσελέδες (γλυκό κρασί) και πιλίνο (ένα είδος ρετσίνας, πικρό κρασί στο οποίο έβαζαν άψινθο). Ο τρύγος γινόταν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου και ήταν πανηγύρι, στο οποίο συμμετείχαν χωρικοί από τις γύρω περιοχές. Οι Γκερνουβκλήδες, Τούρκοι από τα γύρω χωριά, μετέφεραν τα σταφύλια στους ληνούς της Αγχιάλου με μεγάλους αραμπάδες που τους έσερναν βουβάλια και υπό τους ήχους νταουλιών. Όταν έφταναν στην πόλη, οι καλλιεργητές θυμιάτιζαν τα σταφύλια και τις αποθήκες, όπου είχαν κάνει αγιασμό. Κάθε 1η Φεβρουαρίου, στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, μετά τη θεία λειτουργία, όλοι οι Αγχιαλίτες έπαιρναν αγιασμό και έβγαιναν να ραντίσουν τα αμπέλια για να έχουν καλή καρποφορία. Οι αμπελουργοί αποτελούσαν περίπου το 80% του πληθυσμού της πόλης” [2].

———–
[1] Από τα Θεσσαλικά Χρονικά: Έκτακτος έκδοσις επί τω εορτασμώ της πεντηκονταετηρίδος από της απελευθερώσεως της Θεσσαλίας. Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλών, Αθήναι 1935
[2] http://www.zarariswines.gr/agxialos.html

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to 324. Κορίτσια και σταφύλια (Νέα Αγχίαλος ~1930)

  1. Stratis Tzagarakis stratis tzagarakis says:

    Πομόριε δίπλα στο Μπουρκας BG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s