Ανακασιά (~1920)

Καρτ Ποστάλ Στέφανου Στουρνάρα

Καρτ Ποστάλ Στέφανου Στουρνάρα

Ας μας βοηθήσει κάποιος, να ταυτοποιήσουμε άν υπάρχουν σήμερα κάποια από τα κτήρια που φαίνονται στην καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα. Στο μεταξύ αν δούμε μερικές πληροφορίες που μας παρέχει ο Βαγγέλης Σκουβαράς [1] για την Ανακασιά.

Για το όνομα αναφέρεται σε ένα σημείωμα του 1910 το οποίο λέει ότι “Ο εκατονταετής κληρικός αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Μασδέκης η Παπαμπούφος (πέθανε γυρω στα 1900), όστις και την Ανακασιά ωνόμαζεν Ανακατσιάν, ην τοπονυμίαν παρήγεν εκ της λέξεως ανα+καθησιά, διότι ως έλεγεν ήλθον ξένοι και εκάθησαν εκ διαφόρων χωρίων καθώς και εξ Αγράφων κατά καιρούς, οι οποίοι κατώκησαν και εν άλλοις χωρίοις του Πηλίου Όρους ως παρακαντέδες, ήτοι ακτήμονες πρόσφυγες.”[1].

Eπίσης μας λέει ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης ότι το 1887 η Ανακασιά είχε 145 οικογένειες. Στο Δημοτικό της Σχολείο φοιτούσαν 104 μαθητές και στο Παρθεναγωγείο 97 μαθήτριες. Η εκκλησία της αφιερωμένη στην μνήμη του Προδρόμου, ανακαινίστηκε από τα βάθρα στις 25 Δεκεμβριου του 1745. Δύο φορές πυρπολήθηκε από τους Τούρκους (1821 και 1845). Την ανακαίνιση της δήλωνε μιά πλάκα εντοιχισμένη στον Νάρθηκα, που ήταν επιτύμβια προχριστιανική και μεταφέρθηκε από τις Παγασές, για να σκαλίσουν πάνω της οι χτιστάδες του 1845 την κτιτορική κι ανορθώγραφη επιγραφή τους “έτει +1745 ονταν εγεινε ο Θειος ηερος ναος του τιμιου κε ενδοξου Προφητου Προδρομου ηωαννου Δεκεμβριου 25” [1]
——
[1] Βαγγέλης Α Σκουβαράς, “Από το λειμώνα της παράδοσης: Πηλιορείτικα Β'”. Εκδοτικός Οίκος “Αστήρ” Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου, 1981.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s