Τρίκερι

Τρίκερι -φωτογραφία Κ. Στουρνάρα

Τρίκερι -φωτογραφία Κ. Στουρνάρα

Οι Δημητριείς Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς γράφουν στη Νεωτερική Γεωγραφία, Βιέννη 1791:

“Εις την άκρη από το νότειο μέρος, είναι μιά χώρα Τρίκερι (τά) ονομαζομένη, η οποία συναριθμείται με τα νησιά τόσο εις τα εκκλησιαστικά όσο και τα πολιτικά, επειδή είναι από κάτω από την επισκοπή της Σκοπέλου, και υπόκεινται εις τον καπετάν πασά. Επειδή οι Τρικεριώται το παλαιό εκατοικούσαν είς ένα νησί όπου είναι από μέσα από το στόμα του Πελασγικού κόλπου ως το ανατολικό, και ονομάζεται παλαιά Τρίκερι. Με το να επειράζονταν όμως από πειρατάς  αναγκάσθηκαν να αφήσουν το νησί και να κτίσουν την χώρα αυτού που είναι την σήμερον. Ο τόπος ήταν της Αργαλαστής, δια τούτο οι Τρικεριώται πληρώνουν κάθε χρόνο εις αυτήν  διά τον τόπο όπου πιάνει η χώρα και διε εκείνον που έχουν τριγύρω, 700 γρόσια τον χρόνο.

Τα Τρίκερι είναι εις έναν λόφο κατάξηρο, και γυμνό από μεγάλα δένδρα και άνυδρο. Εχουν ως 300 σπίτια. Οι Τρικεριώται μην έχωντας τόπο γεωργήσιμο, ζούν όλοι από την θάλασσα.  Της πρώτης και δεύτερης τάξεως έχουν καϊκια και πραγματεύονται εις την πόλι. Της τρίτης  τάξεως είναι σφουγγαράδες και χταποδάδες. Είναι κυβερνημένοι και πολλοί πλούσιοι.  Τώρα ακούω πως έκαμαν και καράβια. Είναι λοιπόν όλοι θαλασσοπόροι έξω από ταις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά. Το Τρίκερι πέρισυ το Πάσχα τα επάτησαν οι κλέφται όπου ήταν στην Μεσόγειο.

Το νησί Τρίκερι ή παλαιά Τρίκερι ωνομαζόντα το παλαιό Κίκινθος. Τώρα είναι έρημο, έξω μόνο από ένα μοναστηράκι. Σώζονται κάποια ίχνη της παλαιάς χώρας. Γυρίζει 6 μίλια και απέχει κοντά στο ένα από  την Μαγνησία. Εις το δυτικό αυτού είναι άλλα δύο τρία ερημονήσια.  Εις το ανατολικό κοντά ένα μίλι από την Ξηρά είναι ένα νησάκι όπου ονομάζεται Πρασσούδα, στρωμένο ίσια με την θάλασσα, κατάφυτο από ελιαίς. Είναι απάνω ένα μονστηράκι όμορφο με δύο-τρείς πατέρας.

Ανατολικώτερα ακόμα είναι ένα άλλο νησί μεγαλούτσικο, στενό και μακρύ, αυτό έχει εργάσιμη γή αρκετή, ελιαίς,  αμπέλια κλπ. Ονομάζεται Αλατάς, έχει απάνω ένα μοναστήρι περιτειχισμένο, με δύο-τρείς πατέρας και αυτό. Και έτσι τελειώνει το δυτικό μέρος της Μαγνησίας και νότιο.”

ΣΗΜ. Η φωτογραφία είναι του Κ. Στουρνάρα γύρω στα 1950.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s