344. To μαρμαρωμένο φίδι στο Σαρακηνό

1384776_170257523168271_1621544392_n[1]

“Να σ΄αυτά τα βράχια απ΄γλεπ΄ς, κει είνι του ικκλησάκ’ του Αγίου Νικολάου, τι να ΄σι καλά όπους μουλουγούσανι οι παλιοί. Πάηνι ελίγανι ένα φιδ΄κι έτρουε του φτίλ απ΄του καντήλ’ κι στραγγ΄ζι του λάδ’ . Τα ανάβανι οι γ΄ναίκις κι αυτό του καταραμένου πάηνι κι το΄τρουγι, πεντι, δέκα ικατό ποιός ξερ΄πόσις φουρές, αλλά η Άγιους, απ΄δε χαρ΄ζι κάστανα, είπι στου τέλους “Ε, ισύ δε τρώισι μι τίποτα, ούλου μ΄πίν΄ς του λάδ'” κι του κανόν΄σι καλά. ¨Οπους, λέει κατέβινι απ΄τα βράχια, του σταμάτ΄σι κι του μαρμάρουσι κι φαίνιτι ακόμα απάν’ στ’ μπέτρα μαρμαρουμένου, φαίνιτι καλά. ”    Η αφήγηση από τον Μακρινιτσιώτη Νικ. Σαρακατσάνο έχει καταγραφεί στο [1] 

Ευχαριστώ πολύ τον εξαίρετο φίλο Νικόλα Φ. που μου έστειλε την φωτογραφία
(χρωστάω κέρασμα!).

Tην ίδια ιστορία μας διηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο ο μακαρίτης, παλιός μας  δάσκαλος, Θανάσης Ζερβας στο [2]. Λέει εκεί:

“Στα δυτικά της καταπράσινης και ηλιόλουστης Μακρινίτσης, σαν τρομερή αντίθεση στέκεται άδενδρος, βραχοσπαρμένος και σκυθρωπός ο λόφος του Σαρακηνού. Μιά κακοτράχαλη βαθειά χαράδρα , με απότομους και ψηλούς βράχους χωρίζει το ξεροβούνι από το πανέμορφο χωριό. Τις χειμωνιάτικες νύχτες, καθώς οι αέρηδες φυσούν δαιμονισμένα απ΄ τα βουνά και η οχλαλοή και το πλατάγιασμα πάνω στους γρανιτένιους βράχους δυναμώνει τον αντίλαλο τους, νομίζει κανείς πως δράκοντες και δαιμονικά περιδιαβαίνουν το κακοτράχαλο φαράγγι. Ο αχός αυτός έφτανε και φτάνει ως τα απέναντι σπίτια του χωριού και πλημμύριζαν τις ψυχές των απλοϊκών ανθρώπων με λαχτάρα και φόβο. Απλοί, δεισιδαίμονες, και άπραγοι, κάποιοι απ΄αυτούς, νόμιζαν πως η κόλαση αυτή που δημιουργούνταν στο φαράγγι ήταν έργο κάποιου δράκοντα ή δαιμονικών, που ενώ την ημέρα κρυβόνταν στις βαθειές σπηλιές του βουνού, την νύχτα έβγαιναν στην επιφάνεια της γής, για να βρούν τροφή ή να κάνουν κανκό στους ανθρώπους….

Κανείς μα κανείς χωρικός δεν τολμούσε να περάσει ιδιαίτερα νύχτα το φαράγγι του Σαρακηνού, όταν τα σκοτεινά πέπλα της νύχτας σκέπαζαν την φύση. Μόνο μερικές θεοσεβούμενες γριούλες, τολμούσαν να κατέβουν ως το εκκλησάκι του Άι Νικόλα που είναι κτισμένο στην βάση της χαράδρας προς το μέρος του χωριού, για να ανάψουν τα καντηλάκια του αγίου. Παρατήρησαν λοιπόν οι θεοσεβούμενες γυναίκες, που έζησαν εδώ και πολλούς αιώνες, ότι τα καντήλια μόλις σουρούπωνε κι άρχιζε ο μεγάλος πάταγος έσβηναν ενώ την άλλη μέρα ούτε και λάδι δεν υπήρχε σ΄αυτά. Τι να συναίβενε άραγε; Το πιό πιθανό έιναι ότι ο αέρας που φυσούσε μανιασμένα έσβυνε τα καντήλια και τα ποντίκια να έτρωγαν τα φυτίλια.  Φαντάστηκαν λοιπόν, πως κάποιος από τους δράκοντες που τις νυχτιές σερνόνταν στο φαράγγι έπρεπε να κάνει την ιεροσυλία. Κάποια δε, περισσότερο παρατηρητική, ή πιό φιλύποπτη παρατήρησε κάτι το εντυπωσιακό, ή μάλλον το καταπληκτικό. Σ΄ένα από τους απέναντι βράχους του Σαρακηνού διέκρινε ένα πελώριο φίδι δράκοντα, σαν πετρωμένο και καρφωμένο κάθετα, λες και κάποια υπερφυσική δύναμη το μαρμάρωσε στην θέση αυτή….

Είπαν λοιπόν οι αγαθές γυναίκες και μ΄αυτές και όλοι οι κάτοικοι του χωριού πως ο Αϊ-Νικόλας δε βάσταξε την τρομερή ιεροσυλία που γινόταν στο εκκλησάκι του από το φίδι και το πέτρωσε στην θέση αυτή….

Πως όμως η λαϊκή φαντασία δικαιολόγησε, το ότι τις χειμωνιάτικες νύχτες, η βοή, οθόρυβος και η οχλαλοή δεν σταμάτησε στην άδενδρη χαράδρα; Λένε λοιπόν οι γερόντισες ότι το πετρωμένο φίδι, τις ασέληνες νύχτες βογκάει και σπαρταράει και αναταράζεται, θέλοντας να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη. Τώρα όμως κανείς δεν φοβάται, γιατί ο διάολος νικήθηκε από το Θεό και δεν μπορεί να κάνει κακό στους πιστούς. Έτσι και το φίδι θα μένει μαρμαρωμένο στους αιώνες, σαν σύμβολο παντοτινής νίκης της δικαιοσύνης κατά της αδικίας και του κακού.” [2]

[1]  http://www.pi-schools.gr/download/programs/Oloimero/oloimero_01_03/portaria/krafsidonas%20.pdf

[2] Θανάση Ζέρβα, “Λαογραφικά Ανάλεκτα”, Βόλος, 2000

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s