Στην μνήμη του καθηγητή Γεωργίου Χουρμουζιάδη

Κεραμική Διμηνίου (~4.800πΧ)

Κεραμική Διμηνίου (~4.800πΧ)

Απεβίωσε χτές ένας άνθρωπος και επιστήμονας με μεγάλη προσφορά στο Μουσείο του Βόλου και την περιοχή γενικώτερα.

Διορίστηκε στο Βόλο, στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το 1965. Σημαντικότατες ήταν οι ανασκαφές του στο Διμήνι. Έγραψε “Το Νεολιθικό Διμήνι” που εκδόθηκε το 1979. Πήρε την σημαντική υποτροφία Alexander von Humbolt για μετεκπαίδευση στη Χαϊδελβέργη, και κατόπιν έγινε καθηγητής, κοσμήτορας αλλά και αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ήταν βουλευτής του ΚΚΕ το 2000 και 2004.

Πολλά από τα άρθρα που γράφονται γι΄αυτόν σήμερα περιέχουν το ακόλουθο κείμενο, που έγραψε ο ίδιος για τον εαυτό του.

————————–
“Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες.

Υστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: «Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά».

Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν.

Εγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, “αγορεύσεις” για τη Βουλή, “κατ’ αρχήν” και “κατ’ άρθρον”.

Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα “Σ’ αγαπώ”.

Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s