Τρικεριώτης Σφουγγαράς (φωτογραφία Δ. Λέτσιου)

trikeriotis-sfouggaras-D.Letsios

Ο William Leake μας λέει [1] ότι στα 1835:
“Τα Τρίκερι αποτελούνται από 300 εως 400 σπίτια κτισμένια με τον ίδιο τρόπο όπως ο Βόλος (Άνω Βόλος), στην κορυφή ενός ψηλού λόφου στην ανατολική μεριά της εισόδου στον {Παγασητικό} κόλπο.
Οι άνθρωποι εκεί ζούν αποκλειστικά από την θάλασσα.Οι πιό φτωχοί μεταξύ τους, καθώς και πολλοί από τα νοτιότερα χωριά της χερσονήσου της Μαγνησίας συλλέγουν σπόγγους”. Το επικίνδυρο και περιπετιώδες αυτο επάγγελμα συνεχίστηκε μέχρι και μερικά χρόνια πρίν αλλά σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες ψάξτε το άρθρο του Κώστα Δ. Πατρίκου στο 3ο τεύχος του Εν Βόλω από όπου είναι και ετούτη εδώ η φωτογραφία του Δημήτρη Λέτσιου.

Ακούστε και αυτό το τραγούδι σε εκτέλεση Αχιλλέα Μαντζίρη με του Ενφάν Γκατέ Ρεμπέτες. Γράφτηκε στα Τρίκερι στα χρόνια της κατοχής για κάποιον σφουγγαρά ονόματι Στάθη Φουρτούνα.

[1] Leak W. M., “Travels in Northern Greece” 1835, που μπορείτε να διαβάσετε online εδώhttp://books.google.com/books/reader?id=AXgKAAAAIAAJ . Η περιγραφή είναι στην σελίδα 395.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s