Νέα Δημητριάδα

6117-large-detail-analipseos
Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες, και τις Δήμητρες.

Έψαχνα να βρώ κάτι σχετικό – και το μυαλό μου πήγε στον Αγιο Δημήτριο της Νέας Δημητριάδας. Γιατί άραγε διάλεξαν τον Άγιο Δημήτριο για την ενορία τους οι κάτοικοι της Νέας Δημητριάδας; Να ήταν άραγε ένας ηχητικός συνειρμός; Πολύ πιθανόν. Το σίγουρο είναι πως υπερίσχυσε του Αγίου Φανουρίου που κάποιοι υποστηρίζαν ότι ότι τέτοια εκκλησία υπήρχε κάτω από την παλαιά ακρόπολη της Δημητριάδος. Οι δάσκαλοι που έγραψαν το βιβλίο “Βόλος και Πήλιο” στα 1959 μας λένε πως:

“Eπειδή παλιότερα κάποιοι αρχαιολόγοι είχαν την λαθεμένη άποψη ότι πάνω σ΄αυτό το λόφο είχε χτίσει την αρχαία του πόλη ο Δημήτριος ο Πολιορκητής -τη Δημητριάδα – γι΄αυτό οι φτωχοί και ταπεινοί άνθρωποι του Βόλου (εργάτες, υπάλληλοι, χτίστες, ψαράδες, μικροπωλητές), που δημιούργησαν αυτό το συνοικισμό του έδωσαν το όνομα της, τον είπαν Νέα Δημητριάδα…

Στην θέση της Νέας Δημητριάδας εδώ και μερικά χρόνια συνεχιζόταν ο ελαιώνας που αγκαλιάζει τον Βόλο…Τα πρώτα σπιτάκια ακούμπησαν δισταχτικά το 1930 ανάμεσα στα λιόδεντρα… Ένα ένα άρχισαν να πέφτουν τα λιόδενδρα και να χτίζονται μικρόσπιτα…. ¨Ετσι σε λίγο ξεφύτρωσε μιά μικρή συνοικία, που εξακολούθησε και εξακολουθέι να μεγαλώνει σε βάρος του ελαιώνα. Στο κέντρο της στήθηκε ο βωμός: το εκκλησάκι του Αϊ-Δημήτρη, ταπεινό όπως τα οικήματα που το περιβάλλουν..

Φτωχοί είναι οι άνθρωποι που κατοικούν εδώ, έχουν όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους συνοικισμούς – ένα μεγάλο προνόμιο -την άπλα! ¨οταν κατάκοποι γυρίζουν από τις δουλειές τους πίνουν με αφάνταστη ευχαρίστηση το ούζο τους κάτω από την ρίζα της ελιάς, στις ευρύχωρες αυλές των σπιτιών τους, τρώνε μια πιπεριά και υμνούν τον Ύψιστο που τους χάρισε την τόσο λιτή αυτή ευτυχία”

ΣΗΜ.1 Η φωτογραφία είναι λεπτομέρεια από μια φωτογραφία από το αρχείο του ΔΗΚΙ. Πρέπει να είναι γύρω στα 80 με την Αναλήψεως σκαμένη. Δείχνει την αναφόρα στο ποτάμι – εκεί που ήταν το Ακροπόλ. Η αρχή της Νέας Δημητριάδος. Πόσες φορές ανεβήκαμε αυτή την ανηφόρα πηγαίνοντας για πέταλο Γορίτσα στους αγώνες της αγαπημένης μας ομάδας!..

ΣΗΜ.2 Ο σημερινός Αγιος Δημήτριος τελείωσε το 1975 και αντικατέστησε την πρώτη εκκλησία που έπαθε ζημιές από τους σεισμούς του 55.

Αν έχετε παλιές φωτογραφίες της Νέας Δημητριάδας – θα χαιρόμουν άν την αναρτήστε τις εδώ.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Νέα Δημητριάδα

 1. Paris K. says:

  Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ

  Στη Χριστιανική Εκκλησία από νωρίς ο ναός γίνεται το κέντρο της λατρείας αλλά και ο συμβολικός χώρος ο οποίος μυστικά ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Η Ορθόδοξος αρχιτεκτονική με το συμβολικό χαρακτήρα τον οποίο προσδίδει στους Ιερούς Ναούς επιζητεί με την μορφολογία της την όλη ανάταση, την εξύψωση και τέλος την εξαΰλωση του χώρου.

  Η Ορθοδοξία με τους σταυρόσχημους ναούς δημιούργησε και πέτυχε το κατόρθωμα της πνευματοποιήσεως του χώρου.

  Την κατασκευή ενός τρισυπόστατου σταυροειδή μετα τρούλου ναού, η ευσέβεια των ανθρώπων της περιοχής της Νέας Δημητριάδος οικοδόμησε δίδοντάς του το όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και των Αγίων: στο βόρειο κλίτος του Αγίου Φανουρίου και στο νότιο κλίτος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΑ

  Α. Μέχρι το έτος 1937 δεν υπήρχε στην περιοχή της Νέας Δημητριάδος κάποιος ναός η ναήδριο έτσι οι πιστοί αναγκάζονταν να εκκλησιάζονται σε παρακείμενους Ι. Ναούς .Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής παίρνει την πρωτοβουλία να αγοράσει το οικόπεδο για να χτιστεί ναός .Μετά από έρανο στην πόλη του Βόλου και στην γύρω περιοχή συγκεντρώνεται το απαραίτητο ποσό για την αγορά του οικοπέδου και την ανοικοδόμηση του ναού.

  Προς το τέλος του 1937 θεμελιώνεται και χτίζεται ο πρώτος Ιερός Ναός σε τρίκλιτη Βασιλική. Τα μέλη του Εξωραϊστικού συλλόγου διαφώνησαν στο όνομα που θα έπρεπε να έχει ο ναός .Άλλοι μεν υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να φέρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου, γιατί έλεγαν ότι τέτοια εκκλησία υπήρχε κάτω από την παλαιά ακρόπολη της Δημητριάδος, άλλοι δε πρότειναν να αφιερωθεί στον Άγιο Δημήτριο όπου και υπερίσχυσαν. Είχε εμβαδόν 100 τ. μ. και στο νάρθηκα υπήρχε εντοιχισμένη πλάκα όπου έγραφε ότι ο Ναός θεμελιώθηκε επί Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιωακείμ.

  Στις 9 Μαρτίου του έτους 1938 δημιουργείται η πρώτη Εκκλησιαστική επιτροπή και στις 11 Δεκεμβρίου 1939 διορίζεται ο πρώτος εφημέριος π. Δημήτριος Ντότσιας. Στις 2 Μαρτίου του έτους 1940 όπου μέχρι τότε ο Ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν παρεκκλήσιο του Αγίου Κωνσταντίνου αποστέλλεται το πρώτο έγγραφο προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με πρόταση για την ίδρυση ενορίας. Το αίτημα γίνεται αποδεκτό και στις 13 Ιουλίου 1940 δημοσιεύεται το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ενορία έχοντας πλέον και νομική ισχύ συνεχίζει το δύσκολο έργο της ιδίως την περίοδο της κατοχής όπου και προσπαθεί να ανακουφίσει τους πεινασμένους και δυστυχείς αδελφούς μας. Μέσα από τα πρακτικά της εποχής διαβάζουμε την απόφαση του τότε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να ενισχύσει τους φτωχούς με το ποσό των πέντε χιλιάδων δραχμών. Από την απελευθέρωση και μετά η ενορία του Αγίου Δημητρίου συνεχίζει κανονικά το έργο της έως το έτος 1957 όπου ο καταστροφικός σεισμός έπληξε την περιοχή. Ο Ναός κρίνεται ακατάλληλος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφασίζει να κατασκευάσει ξύλινο παράπηγμα για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών με απώτερο στόχο την αναζήτηση χώρου για την κατασκευή νέου Ναού. Στη θέση τοιυ πρώτου Ναού σήμερα υπάρχει μικρό ναίδριο που περιβάλει ότι απέμεινε απ’αυτόν δηλαδή την Αγία Τράπεζα αφιερωμένο στον συναθλητή του Αγίου Δημητρίου Άγιο Νέστορα.

  Β. Την 29 Σεπτεμβρίου του έτους 1960 με την υπ¨αρίθμ. 6η Πράξη του εκκλησιαστικού συμβουλίου ολοκληρώνονται οι προσπάθειες για την συγκέντρωση των απαραίτητων τετραγωνικών μέτρων του οικοπέδου, οι οποίες είχαν αρχίσει από το 1959, σε δύο τμήματα, αγορά του πρώτου και δωρεά του δεύτερου από τον κ. Παρίση Κουτσογιώργη, όπως απαιτούνταν από το σχέδιο.

  Οι εργασίες θεμελίωσης πραγματώνονται υπο την τεχνική επίβλεψη του κ. Δ. Καλαμάτα και του εργολάβου κ Ευαγγέλου Γκίκα φθάνοντας έτσι στην πιο σημαντική στιγμή της ενορίας την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1963 και μετά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε από τον Μακαριστό Σεβασμιώτατο Δημητριάδος Κυρό Δαμασκηνό και με την παρουσία όλων των αρχών της πόλεως του Βόλου τελείται ο Αγιασμός της θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού.

  Ύστερα από δώδεκα χρόνια και μετά από πολλούς κόπους, στερήσεις και φιλότιμες προσπάθειες όλων των κατοίκων της περιοχής της Ν. Δημητριάδος με πρωτοστάτες τους εκάστοτε ιερείς του Ναού και τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, το Σεπτέμβριο του ¨ετους 1975 μέσα σε επίσημη και φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, παρουσία των πολιτικών και πολιτειακών αρχών του τόπου τελούνται τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Βόλου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Κ.Κ. Χριστόδουλο σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος .Αυτή η ημερομηνία των Εγκαινίων σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ιστορικής εποχής για την περιοχή που τώρα έχει ως κέντρο αναφοράς το νέο Ιερό Ναό με την δεσπόζουσα μεγαλόπρεπη θέση του και την καλαίσθητη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. (πηγή : http://imd.gr/)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s