‘Αγιος Δημήτριος Αλμυρού (~1930 ή και νωρίτερα)

Agios-Dimitrios Almyroy
Για να τιμήσουμε και την άλλη μεγάλη πόλη της περιοχής που πολλές φορές οι εμείς Βολιώτες την ξεχνάμε 😉

Από τον ιστοχώρο της Μητρόπολης αντιγράφω:(http://imd.gr/site/catalog/poi/11/89)

“Οι απαρχές του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού ανάγονται στον 13ο αιώνα, όπου στη θέση του προϋπήρχε χριστιανικός Ναός, θεμελιωμένος το 1275 μ.Χ. από τον επίσκοπο Βελεστίνου Μιχαήλ. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί και η θεμελιωτήρια πλάκα που βρέθηκε το 1902 κατά τη διάρκεια των εργασιών ανεγέρσεως νέου Ναού, στην οποία επιγράφεται η φράση: «ΣΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ, ΘΕΙΕ ΝΑΕ ΚΥΡΙΟΥ – ΜΙΧΑΗΛ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ – 6783 ΑΠΟ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΟΣΜΟΥ».

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ο Ναός αυτός γκρεμίστηκε και στη θέση του χτίστηκε τζαμί. Με την απελευθέρωση του Αλμυρού (17 Αυγούστου 1881) αποφασίσθηκε να ανεγερθεί νέος Ναός, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των χριστιανών. Η απόφαση όμως αυτή βρήκε την σφοδρή αντίδραση των Τούρκων. Τα Χριστούγεννα του 1896 ο Ναός δεν ήταν ακόμη έτοιμος και η θεία Λειτουργία τελέστηκε μέσα στο τζαμί, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα με την χρήση εικόνων, ιερού αντιμηνσίου στην πρόχειρη αγία Τράπεζα, και άλλων απαραιτήτων. Ο νεοανεγερθείς αυτός Ναός γκρεμίστηκε κατά την κατοχή του Αλμυρού στον πόλεμο του 1897 – 1898.

Το 1910 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, αφιερωμένος στον Σωτήρα Χριστό και στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο. Στο Ηρώο του προαυλίου χώρου του Ναού σώζεται μαρμάρινη πλάκα η οποία μαρτυρεί: «ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ… ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ… ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΝΟΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ…, ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ, ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ, ~ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ. ~ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ

ΔΑΠΑΝΗ ΤΗ ΚΘ’ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑϠΖ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΙΔΡΥΤΑΙ Ο ΔΕ ΝΑΟΣ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΑΡΡΗ. ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΕΡ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΣ, 1907 ΣΤΕΡ. ΒΕΛΑΝΗΣ, ΙΩΑΝ. ΝΤΑΓΚΡΑΣ

ΕΡΓ. ΤΡ. ΝΤ».

Ο Ναός αυτός κάλυψε για εβδομήντα περίπου χρόνια τις θρησκευτικές ανάγκες της ενορίας του Αγίου Δημητρίου και καταστράφηκε ολοσχερώς με τον φοβερό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1980.”

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s