Η φτώχια στο Βόλο του 30

Συσίτιο στο Άσυλο του Παιδιού, Φωτογραφία Κ. Ζημέρη, Αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.

Συσίτιο στο Άσυλο του Παιδιού, Φωτογραφία Κ. Ζημέρη, Αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.

Οι ταλαντούχοι φωτογράφοι της εποχής εκείνης, δείγματα της δουλειάς των οποίων χρησιμοποιώ για πολλές αναρτήσεις, επικέντρωναν την προσοχή τους στα πιό εντυπωσιακά σημεία της πόλης και της περιοχής. Έτσι σε μας που τα απολαμβάνουμε σήμερα μπορεί να γεννηθεί η πλασματική εικόνα μιας σχεδόν τέλειας πόλης, του ωραίου παλιού καλού καιρού κλπ.  Για να δούμε πώς ήταν όμως τα πράγματα.  Ο δημοσιογράφος Άθως Τριγκώνης έγραψε στα 1933 με σειρά από άρθρα που αναφερόταν κυριως στις συνοικίες της πόλης, Καπακλί, Παλιά, Νέα Ιωνία, Συνοικισμός Ιωλκού (*), Βάβουλα (*),  Μπαράζια (*) κλπ. Στον επίλογο της έρευνας έγραφε:

“Όταν κάνετε μια βόλτα στις  ακραίες συνοικίες του Βόλου θα σχηματίσετε την εντύπωση πως έχουν εγκαταληφθεί στην τύχη τους…Οι δρόμοι έχουν χάλια διόρθωτα, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν…Πόσοι άστεγοι υπάρχουν στον Βόλο; Άπειροι. Σ΄ όλες τις συνοικίες θα δείτε πολυμελέστατες εργατικές οικογένειες στοιβαγμένες σε στενάχωρα, ανήλια και ανθυγιεινά μπουντρούμια… Η ανεργία, η αδησώπητη ανεργία μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό δημοτών. Αυτοί οι άνθρωποι πεινούν, υποφέρουν, εξαντλούνται και κάθε μέρα φθείρονται και δεκατίζονται. Το επαναλαμβάνω: πεινούν.. χωρίς καμμία ελπίδα ούτε από το κράτος ούτε από το Δήμο ούτε από την καλή λεγόμενη κοινωνία μας.”

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Άρθρο για τις ακραίες συνοικίες του Βόλου του Αθω Τριγκώνη στην Λαϊκή Φωνή του 1933

Άρθρο για τις ακραίες συνοικίες του Βόλου του Αθω Τριγκώνη στην Λαϊκή Φωνή του 1933

(*) Συνοικισμός Ιωλκού ήταν οι προσφυγικές παράγκες δίπλα στο γυμναστήριο, Βάβουλα είναι η Ανάληψη και Μπαράζια είναι τα σπίτια γύρω στον Άναυρο.

ΣΗΜ. Η φωτογραφία του Κ. Ζημέρη  είναι από ένα σισίτιο του Άσυλου του Παιδιού στην δεκαετία του τριάντα, και είναι από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s