366. Η Εξωραϊστική (1924-25)

187-eksoraisti-ED
Είχα ξαναβάλει την ασπρόμαυρη version αυτής της καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα, και ανεβάζω τώρα και την έγχρωμη που μόλις βρήκα, η οποία περιέχει λίγο περισσότερες λεπτομέρειες στα άκρα.

Ο Γρηγόρης Καρταπάνης μας λέει:

“Ο πρώτος συγκροτημένος χώρος, στον οποίο διεξάχθηκαν ποδοσφαιρικές συναντήσεις, αρχικά από ναύτες των αγγλικών πλοίων που κατέπλεαν στο λιμάνι και μετέδωσαν το νέο ομαδικό σπορ στους Βολιώτες ήταν η πλατεία (πάρκο) Γεωργίου Α΄, που εκτείνεται και σήμερα από την Εξωραϊστική ως τον Αγ. Κωνσταντίνο.

Εκεί φιλοξενήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά οι σημαντικότερες συναντήσεις των τοπικών συλλόγων ως τα μέσα της δεκαετίας του ’30, όταν άρχισε η δενδροφύτευση του χώρου. Το γήπεδο κάλυπτε το βόρειο τμήμα της πλατείας, καθώς σε παλιές φωτογραφίες απεικονίζεται η μία εστία ακριβώς κάτω από το νεοκλασικό μέγαρο της Εξωραϊστικής.

Για τη διεξαγωγή των αγώνων τοποθετούνταν περίφραξη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελεγχόμενης προσέλευσης θεατών και διασφάλισης του χώρου. Όταν μάλιστα γίνονταν συναντήσεις βολιώτικων ομάδων με αντίστοιχες του στόλου -κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι λόγω γυμνασίων- επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα και επισημότητα. Οι τοπικές αρχές και οι αξιωματικοί του ναυτικού παρακολουθούσαν το παιχνίδι ενώ «επαιάνιζε» η μουσική (ορχήστρα) του θ/κ Αβέρωφ.” [1]

ΣΗΜ Να επαναλάβω δυο-τρία πράγματα για τους καινούργιους στη σελίδα. Τα πιτσιρίκια είναι οι δύο γυιοί του Στέφανου Στουρνάρα Κώστας και Νίκος που συνέχισαν την τέχνη του πατέρα τους. Εμφανίζονται συχνά στις καρτποστάλ. Μαθαίνοντας αυτό υπολογίσαμε την χρονολογία 1924-25. Η φωτογραφία δώ υποδεικνύει ότι το πάρκο σ΄αυτό το σημείο δεν είχε ακόμα δεντροφυτευτεί και χρησίμευε σαν γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αλλες καρτ ποστάλ με τα πιτσιρίκια εδώ:
http://tinyurl.com/brh6ppx
http://tinyurl.com/c6l86ms
http://tinyurl.com/cwt2ul9
http://tinyurl.com/cawlhoj
http://tinyurl.com/cgj3rh9
[1] Γρηγόρης Καρταπάνης: Ποδοσφαιρικά ενδιαφέροντα και περίεργα, Ταχυδρόμος 2012-12-17   http://www.taxydromos.gr/article.php?id=67672&cat=2008

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s