Αριστομένης Αγγελόπουλος (1900-1990)

I-sinintisi
Καβάφης, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, Ελληνες Αιγυπτιώτες, Πηλιορείτες της Αιγύπτου, Βόλος.  Ένας συνειρμός στα πλαίσια του έτους Καβάφη είναι και η έκθεση με τίτλο “.. η πόλη θα σε ακολουθεί …” που ανοίγει απόψε στο Ντε Κίρικο, με έργα σημαντικών ζωγράφων της εποχής από τη συλλογή του επίσης Αιγυπτιώτη και Πηλιορείτη στην καταγωγή Αλέκου Δάμτσα, καθώς και φωτογραφικό και άλλο υλικό για τους Πηλιορείτες Αιγυπτιώτες από το αρχείο του Α. Κωνσταντινίδη της ιστορικής βιβιοθήκης της Ζαγοράς. (http://tinyurl.com/kyuvsmw)  Οι φίλοι των εικαστικών και οι  φίλοι της τοπικής ιστορίας θα πρέπει να είναι πρώτοι στην σειρά!  Αλλά και για όλους, τι καλύτερη θεραπεία για την αλλοφροσύνη της εποχής, από το να απορροφηθεί και να αναζωογονηθεί από την δημιουργικότητα  των  ζωγράφων της έκθεσης αλλά και από τη σημαντική ιστορία των Πηλιορειτών της Αιγύπτου. Να πάτε!

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να πώ δυό λόγια για ένα ακόμα σημαντικό ζωγράφο του Βόλου, τον Αριστομένη Αγγελόπουλο, μερικά έργα του οποίου θα υπάρχουν στην έκθεση. Γεννήθηκε στο Βόλο στα 1900 και ο πατέρας του ήταν από τον Αλμυρό. Στο σχολαρχείο είχε δάσκαλο το Ιωάννη Πούλακα [1]. Στα 16 του έφυγε για την Αίγυπτο  όπου έκανε τις πρώτες σπουδές ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια στο εργαστήριο του ζωγράφου Δ. Λίτσα (που και αυτός πέρασε από την πόλη μας). Πραγματικός κοσμοπολίτης αρχίζει την πορεία στα κέντρα της ζωγραφικής του καιρού το Παρίσι, το Μόναχο, αλλά γυρίζει στην Αλεξάνδρεια και συμμετέχει στον πολιτισμικό οργασμό της εποχής. Αργότερα τον βρίσκουμε στο Σουδάν και στο τέλος μετά τα 1960 στο Παρίσι. Η ζωγραφική του περνάει από πολλά στάδια. Εδώ βλέπουμε το έργο του “Η Συνάντηση”. Είναι της τελευταίας του περιόδου όπου επικεντρώνει την προσοχή του στην αγωνία των ανθρώπων της πόλης μπροστά στο άγνωστο, και την αποδίδει με ένα  ιδιαίτερο τρόπο. “Ανθρώπινες φιγούρες απόλυτες, απέριττες, σιωπηλές, που υπονοούν ανθρώπινες καταστάσεις και συναισθήματα και σημαδεύονται από την υπαρξιακή αγωνία, την απορία και αποξένωση σε μια εποχή αμήχανη.” [3]

[1] Προηγούμενες αναρτήσεις σχετικές με το ζωγράφο Ιωάννη Πούλακα  http://tinyurl.com/mkdsfjf
[2] Πληροφορίες για το ζωγράφο Δημήτρα Λίτσα, έργα του οποίου θα δείτε στην έκθεση,  http://tinyurl.com/n654a7d
[3] Χρύσα Δραντάκη, «Ελληνικό φως με γαλλικές πινελιές από τον Αριστομένη Αγγελόπουλο» — Από την εφημ. Η Θεσσαλία, 13 Ιουνίου 2007.
[4] Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Φώτη Ν. Βογιατζή, “Η Θεσσαλική Ζωγραφική (1500-1980)”, Αθήνα 1980.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s