Το τζαμί του Κάστρου του Βόλου

4251-large-edΗ πρώτη απεικόνηση του τζαμιού του κάστρου είναι από το βιβλίο του Coronelli [1] που μπορείτε να  δείτε εδώ http://tinyurl.com/n5na7vy και πρέπει να είναι στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.  Eπίσης φαίνεται καθαρώτατα στη ζωγραφική του μικρού  Lars Peter Moreen, 12χρονου γυιου του καπετάνιου της Σουηδικής φρεγάτας “Σαμουήλ” όταν ήταν άρρωστος στο πλοίο που ήταν αραγμένο έξω από το Κάστρο του Βόλου (http://tinyurl.com/kt869sw ).  Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για το πότε χτίστικε – παρά μόνο προφορικές παραδόσεις. Ο  Β. Σκουβαράς στα Πηλιορείτικα Β'[2] μας μεταφέρει μια ιστορία που διηγούνταν ένας λόγιος τούρκος .  Στα χρόνια του Σουλειμάν Β’ ζούσε στο Βόλο ένας ενάρετος οθωμανός που αγιοποιήθηκε μετά το θάνατό του, ο σεΐχ-Σουβάρ που ήταν σεβαστός τους τούρκους της περιοχής. Με ενέργειες του και δαπάνες του χτίστηκε στα 1694 το τζαμί (πιθανόν ξάναχτίστηκε;). O K. Λιάπης στο βιβλίο του [3] υποδεικνύει ότι ο Σουλεϊμάν Β’ (ο μεγαλοπρεπής) ήταν στον 16 ο και όχι στο 17 ο αιώνα.  Aλλά νομίζω ότι έχει μπερδέψει τα νούμερα. Ο Μεγαλοπρεπής ήταν ο Α’ – Ο Σουλεΐμάν ο Β’ ήταν στον θρόνο από το 1687 μέχρι το 1691 [4] που είναι πάνω κάτω στην ίδια εποχή με την παράδοση.  Αυτά είναι τα λίγα και σχετικά μπερδεμένα που ξέρουμε για το τζαμί.

Το τζαμί συνέχισε να λειτουργεί και μετά την επανάκτηση της Θεσσαλίας από την Ελλάδα το 1881. Μάλιστα τούρκοι ζούσαν στην περιοχή του κάστρου που διέθετε και τουρκικό σχολείο.  Μιά ωραία περιγραφή μας δίνει η Εστία του 1887 [5].
to kastro-apo thn hestia toy 1887

Υποθέτω – η ανακατάληψη του Βόλου στα 1897 ήταν και το κύκνειο άσμα του τζαμιού. Δεν έχω στοιχεία – αν ξέρει κανείς ας μας πεί αν λειτούργησε το τζαμί και αργότερα.  Μιά απεικόνηση του στα 1915 μας έδωσε ο Στέφανος Στουρνάρας σε μία κάρτ ποστάλ του εδώ http://tinyurl.com/kx63l8a . Μιά ανεμοθύελλα του 1936 γκρέμισε το πάνω μέρος του μιναρέ και το άφησε “κολοβό”, όπως μας το δείχνει η φωτογραφία του Κ. Ζημέρη εδώ (αρχείο ΔΗ.Κ.Ι).  Οι σεισμού του 1955 προξένησαν σοβαρές ζημιές. Τελικά  κατεδαφίστηκε στην δεκαετία του 1960.  Έτσι χάθηκε ένα σημαντικό ιστορικό κτίσμα της οθωμανικής περιόδου της περιοχής.

Η σημερινή κατάσταση φαίνεται στη φωτογραφία εδώ

capture

[1] Coronelli, Vincenzo, “Memoires, historiques & geographiques du royaume de la Moree, Negrepont, & des places maritimes, jusques à Thessalonique”, Amsterdam (1686), σελ. 165.

http://ia600308.us.archive.org/11/items/memoireshistoriq00coro/memoireshistoriq00coro.pdf
[2]Βαγγέλης Α Σκουβαράς, “Από το λειμώνα της παράδοσης: Πηλιορείτικα Β’”. Εκδοτικός Οίκος “Αστήρ” Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου, 1981.
[3] Κ. Λιάπη “Το Κάστρο του Βόλου μέσα από τους αιώνες”, Εκδ. ¨Ωρες, 1991
[4]http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_II
[5] Εστία, 23 Αυγούστου 1887, “Μέχρι Βόλου -Οδοιπορικαί Σημειώσεις”, σελ.540

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s