Το Μπούρτζι της Σκιάθου

Skiathos Mpourtzi-ED
Πόσοι από μας ξέρουνε ότι η λέξη “μπούρτζι” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πύργος (μπούρτζι < τουρκική burç < αραβική برج (burc) < αραμαϊκή burgā < αρχαία ελληνική πύργος). Δεν κάνω τον .. έξυπνο. Δεν το ήξερα μέχρι που το κοίταξα… Η αλήθεια είναι ότι η ετυμολογία αυτή είναι αβέβαια, αλλά είναι αν  μη τι άλλο ενδιαφέρουσα.

‘Ετσι λοιπόν και το μπούρτζι της Σκιάθου ήταν ένα ενετικό κάστρο, που χτίστηκε από τους ενετούς Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζι γύρω στο 1207 στην μικρή χερσόνησο (ναι συνδέεται με την ξηρά) μπροστά στο λιμάνι της Σκιάθου.

Στο φρούριο αυτό υπήρχε ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Ενετών, πιθανότατα χτισμένο από τους αδελφούς Γκίζι. Το Μπούρτζι ονομαζόταν επίσης και “Καστέλλι του Αγίου Γεωργίου”. Καταστράφηκε στο 1660 από τον διαβόητο Μοροζίνι (σκέτος πειρατής ο τύπος…). Εκεί λειτούργησε το λοιμοκαθαρτήριο του νησιού τον 19ο αιώνα. Το 1906 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού χτίστηκε δημοτικό σχολείο.

Η φωτογραφία είναι από την προσωπική μου συλλογή. Στην αρχή νόμιζα ότι ότι ήταν από τα 1930, αλλά αυτό είναι χοντράδα! Όπως υπέδειξε ο φίλος Νικόλας Φ., οι μηχανές από τις βάρκες υποδεικνύουν μεταπολεμικά χρόνια. Για τον φωτογράφο Σίμο Λαδόπουλο δεν γνωρίζω τίποτα.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s