Βελεστίνο

velestino-1-ED
Ο άγγλος περιηγητής Γουίλιαμ Λήκ, ο οποίος πέρασε από το Βελεστίνο στις 27 Δεκεμβρίου 1809, μας λέει [1]:

“Το ρεύμα νερού που τρέχει από την πηγή, την αποκαλουμένη από την αρχαιότητα Υπερεία [2], είναι άφθονο για άρδευση καθώς και για την λειτουργία μύλων. Όλοι οι γύρω χωρικοί φέρνουν εδώ το σιτάρι τους για άλεσμα και εφοδιάζονται με λαχανικά από την εβδομαδιαία αγορά της Παρασκευής.

Οι Τούρκοι που κατέχουν σιτοχώραφα εξαρτώνται από τους Έλληνες για την καλλιέργια. Τους εφοδιάζουν με σπόρους και σπίτια για τους κολλήγους και αυτοί -οι κολλήγοι-γεωργοί, διαθέτουν τα ζώα και τα εργαλεία για την καλλιέργεια και παίρνουν τον μισό καρπό, μετά την αφαίρεση της δεκάτης. Μερικές φορές το κάθετι ανήκει στον κύριο της γης και ο καλιεργητής είναι μοναχά ένας εργάτης, που παίρνει το ένα τρίτο του καθαρού προϊόντος ως αμοιβή της εργασίας του…

Το Βαρούσι [3], το ελληνικό τμήμα, το οποίον κάποτε είχε τόσες οικογένειες όσες έχει το τουρκικό τμήμα, αποτελείται τώρα στο μεγαλύτερο μέρος από ερείπια ή ακατοίκητα σπίτια και ένα κομμάτι έχει μετατραπεί σε περιβόλια ή σιτοχώραφα. Η παρακμή των Ελλήνων προκλήθηκε, όπως και αυτή των Τούρκων, προκλήθηκε από τις ανόητες φιλονικίες τους, όσο και από την κυβερνητική καταπίεση. Οι φάρες, στις οποίες ήταν χωρισμένοι, καταδιώκοντας η μία την άλλη, σκευωρούσαν με τους μπέηδες γι΄αυτό τον σκοπό και κατηγορούσαν τους αντιπάλους τους στον τούρκικο Μεκχεμέ [4]. Στο μεταξύ οι Τούρκοι εύρισκαν συμφέρον να υποθάλπουν τις διχόνοιες και όπως γινόταν στην Λάρισα, καθε μπέης πατρονάριζε την μία ή την άλλη από τις κυρίαρχες ελληνικές οικογένειες.”

[1] Leake W. M., :Travels in Northern Greece” 1835, που μπορείτε να διαβάσετε online (στα αγγλικά) εδώ http://books.google.com/books/reader?id=AXgKAAAAIAAJ . Η περιγραφή είναι στην σελίδα 444.
[2] Για την Υπερεία Κρήνη δείτε εδώ http://tinyurl.com/kg2sg8a
[3] “Κατά την εποχή του Ρήγα η χριστιανική συνοικία του Βελεστίνου βρίσκονταν στην περιοχή την καλούμενη «Βαρούσι», που εκτείνονταν από την Υπέρεια Κρήνη (Κεφαλόβρυσο) μέχρι τις υπώρειες της Μαλούκας στο Βόρειο-Δυτικό μέρος του τότε Βελεστίνου… Η περιοχή αυτή του Βαρουσιού καταστράφηκε κατά τα Ορλωφικά, (1769-1770), όπως συμπεραίνεται από τα κείμενα του περιηγητή Leake, ο οποίος πέρασε από το Βελεστίνο στις 27 Δεκεμβρίου 1809.” από το  http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/74.asp
[4] Μεκχεμές = δικαστήριο

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s