382. ΄Ησυχη ζωή κοντά στον Σαρακηνό (Κ. Ζημέρη)

hsyxi zoi konta ston sarakino-ED
Μοναδική η φωτογραφία του Ζημέρη για ακόμα μιά φορά μας μεταφέρει σε εποχές με χαρακτηριστικά που σβήσαν. Εκτός από τα βουκολικά χαρακτηριστικά, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο πυργόσπιτο στο κέντρο της φωτογραφίας. Το έχω ξαναδεί στο [1] καθως και στο [2] όπου αναφέρεται ως παλαιός τουρκικός πύργος. Πρέπει να είναι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Για πυργόσπιτα αυτά, άλλα τούρκικα και άλλα ελληνικά, έχουμε ξαναμιλησει εδώ http://tinyurl.com/m3gg4hm . Ήταν κάποτε το σήμα κατατεθέν του ¨Ανω Βόλου. Ο Άθως Τριγκώνης μας λέει [3]:

“O Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή, έχουν πολλά σπίτια πελώρια και ψηλά σαν σαράγια που είνε σήμερα ακατοίκητα και μισογκρεμισμένα. Αλήθεια, πουθενά, σε κανένα άλλο Πηλιορείτικο χωριό, εγώ τουλάχιστον δεν το συνήντησα. Δεν ξαίρω πως συμβαίνει αυτό. Ωστόσο όμως, γεγονός, είνε ότι και στα δύο χωριά τα μεγαλύτερα σπίτια, τα ομορφώτερα είνε αυτά τα εγκαταλελειμένα. Ψηλά, θεώρατα με τα απέραντα τα χαγιάτια τους, τις σιδερόφρακτες και βαρειές πόρτες των, τις μισογκρεμισμένες στέγες τους, τους απεριποίητους εξωτερικούς τοίχους των, τις ωραιότατες και παρατημένες αυλές των, μοιάζουν με ξεπεσμένους άρχοντες, ή καλύτερα με στοιχειά που επιβλέπουν, φυλάνε και σκέπουν το χωριό. Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα σπίτια διατηρούνται σήμερα έξωτερικώς αρκετά καλά. Κι είνε μιά ευχαρίστηση να τα επισκέπτεται κανείς, να βλέπη τις ώμορφες αρχιτεκτονικές γραμμές των και να αντιλαμβάνεται από τις particularités των εσωτερικών των την διοργάνωσι της ιδιαιτέρας ζωής των καλών κατοίκων των.”

———————————————————-

[1] Δημήτρης Παλιούρας, “Οι πύργοι του Άνω Βόλου” στο Ημερολόγιο του Δήμου Ιωλκού 2009. (Ευχαριστώ Νικόλα Φ.)
[2] “Θεσσαλικά Χρονικά: Έκτακτος έκδοσις επί τω εορτασμώ της πεντηκονταετηρίδος από της απελευθερώσεως της Θεσσαλίας”. Αθήναι 1935, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλών
[3] Άθω Τριγκώνη, “Γυρνόντας στο Πήλιο – Η ζωή και οι ανάγκαι των χωριών του Πηλίου: Tα χωριά Αγία Παρασκευή και Άγιος Γεώργιος”, Εφημερίδα Λαϊκή Φωνή (17/8//1933) – κράτησα την ορθογραφία του άρθρου.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s