410*. Οι “Καλόγριες” – Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου

X-XXX-EllinoGalliki Sxoli Saint Joseph Volou-ED
Πήγαιναν σχολείο στις “Καλόγριες”. Έτσι θυμάμαι να αναφέρονται στα κορίτσια που πήγαιναν σχολείο στο ιδιωτικό σχολείο που βρίσκεται Ρήγα Φεραίου και Σπύρου Σπυρίδη. Iδρύθηκε το 1904 στο Βόλο από τις Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Tα μαθήματα αρχικά περιλάμβαναν “Χριστιανική Αγωγή, Ιστορία, Ανάγνωση, Γραφή, Γραμματική, Γεωγραφία, Ιστορία της Φιλολογίας, Κοσμογραφία, Φυσικές επιστήμες, Χημεία, Κέντημα και Ραπτική” και φυσικά τα γαλλικά.

Η αρχική ονομασία της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου ήταν “Σχολή Καθολικών Καλογραιών” και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν τα “Γαλλική Σχολή Καλογραιών”, και “Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών `Aγιος Ιωσήφ”. Από το 1949 μέχρι το 1979, λειτούργησε ως “Ιδιωτικόν Ελληνογαλλικόν Γυμνάσιον – Λύκειον Θηλέων Άγιος Ιωσήφ”, και σήμερα αναφέρεται ώς “Ελληνογαλλικη Σχολή Βόλου”.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Α. Δελμούζος χρησιμοποίησε την ίδρυση της σχολής σαν επιχείρημα για να πιέσει για την ίδρυση του Παρθεναγωγίου – ώς αντπερισπασμό προς τον “προσηλυτιστικό” ρόλο του καθολικού αυτού σχολείου.

Είμαι σίγουρος πως οι απόφοιτες έχουν πολλά να πουν και να θυμηθούν.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s