416. Άγιος Ιωάννης Άνω Βόλου (Ανακασιάς)

Zimeris album_Page_18-ED
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Είναι πολλές οι γιορτές οι αφιερωμένες στον Ιωάννη τον Πρόδρομο -έξι!… Σήμερα γιορτάζουμε την Σύναξη. ΄Ετσι διάλεξα μιά σχετική φωτογραφία του Ζημέρη από το προσωπικό μου αρχείο – αν και νομίζω ότι αυτή η συγκεκριμένη εκκλησία πανηγυρίζει τον Ιούνιο.

Πάντως είναι ιδιαίτερα ιστορική εκκλησία. Από τοhttp://imd.gr/site/catalog/poi/11/33 μαθαίνουμε ότι:

“Στα μέσα του 15ου αιώνος ανεγέρθη το πρώτον, εις την σημερινήν θέσιν του Ναού, μικρός Ναός και ο οποίος επυρπολήθη υπό των Τούρκων το 1739-1740, στην εποχή του Ρωσοτουρκικού πολέμου από άτακτα αποσπάσματα Τούρκων. Το 1754 ανηγέρθη και πάλι μεγαλύτερος Ναός και έφερε την επωνυμίαν «Ιερός Ναός Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου» δια να πυρποληθή όμως και αυτός το έτος 1788. Την περίοδον όμως 1789-1790 και με άδειαν του Τούρκου Μουλά ανεγέρθη και πάλι νέος Ναός, ο οποίος και επυρπολήθη δια τρίτη φορά το 1821.

Το 1840 ξαναχτίστηκε νέος Ναός και ο οποίος τετάρτην φορά πυρπολείται το έτος 1845. Η εμμονή όμως των Ενοριτών της Ανακασιάς και μέσα στη δεκαετία του 1850 ξανακτίζουν νέον Ναόν. Όλοι οι ανωτέρω Ιεροί Ναοί ανεγέρθησαν στην ιδίαν θέσιν που κατέχει ο σημερινός Ναός.

Ο Ναός του 1850 με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955-1956 υπέστη σοβαρές ζημιές και ο κίνδυνος κατάρρευσίς του ήτο εμφανής. Υπήρξε σκέψις να κατεδαφισθή και να ανεγερθή απ’ αρχής νέος Ναός. Επειδή όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκρινε τον Ναόν διατηρητέον έγινε αντισεισμική ανακατασκευή, χωρίς να επέλθη κάποια αλλαγή του εσωτερικού του Ναού και της οροφής του.
…κύριος αγιογράφος – ζωγράφος αναφέρεται ο Μαργαρίτης Μακριτζιώτης από την Μακρινίτσα Πηλίου, που το κύριον επώνυμόν του ήταν «Χατζηαγγελής»”.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s