Κατηχώρι (K. Ζημέρη ~1920)

Zimeris album_Page_22_EDΗ σημερινή φωτογραφία είναι γιά να ευχαριστήσω τον κ. Θανάση Γερμανό για τις ωραίες φωτογραφίες που ανέρτησε χτές (αν δεν τις είδατε – ρίξτε τις μιά ματιά).   Είναι από ένα άλμπουμ φωτογραφιών του Κ. Ζημέρη με τον τίτλο “Τοπία και Τύποι από το γραφικό Πήλιο”, που είχα την τύχη να αποκτήσω.  Θέμα της φωτογραφίας το γραφικό Κατηχώρι,   το χωριό που γεννήθηκε ο Κώστας Ζημέρης το 1886. Από το http://www.aspromavro.net μαθαίνουμε πως:

“Τελείωσε την Εμπορική Σχολή του Βόλου, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα από το γνωστό ζωγράφο Ιω. Πούλακα. Το 1904 έφυγε στην Αμερική, όπου εργάστηκε σε φωτογραφικά εργαστήρια, συνεργαζόμενος με ζωγράφους και φωτογράφους. Εκεί είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο Σχολείο Τεχνών του Saint Louis. Επιστρέφει το 1912 και στρατεύεται, στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, στη συνέχεια μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, παρέμεινε στην Αθήνα, συνεργαζόμενος με τους μεγάλους φωτογράφους Μπούκα και Nelly’s. Ακολούθως επιστρέφει στο Βόλο ασχολούμενος πλέον επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική.”

Για το Κατηχώρι, τι να πρωτοπεί κανείς. Ας αρχίσουμε λέγοντας πως στα βυζαντινά χρόνια αναφέρεται ώς Κάτω Δρυανούβαινα, σε αντιδιαστολή με την Άνω Δρυονούβαινα – την Πορταριά. Ο Σκουβαράς μας λέει πως “οι Κατηχωρίτες έλαβαν προθυμότατα και με ενθουσιασμό σε όλες τις θεσσαλικές εξεγέρσεις 1821, 1854, και 1878 και πολέμησαν με αυταπάρνηση”  καθώς και ότι οι Κατηχωρίτες χαρακτηρίζονταν από το εμπορικό τους πνεύμα κι ήσαν οι πρώτοι εμποροι οικιστές του Βόλου [1].

[1] Βαγγέλης Α Σκουβαράς, “Από το λειμώνα της παράδοσης: Πηλιορείτικα Β’”. Εκδοτικός Οίκος “Αστήρ” Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου, 1981.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s