425. Χειμωνιάτικη λιακάδα στην παραλία του Βόλου (~1930)

Paralia-great-ED
“Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε τάξεως ξεπροβάλλουν απ΄όλους του κάθετους δρόμους για να μαζευτούν εδώ, ν΄ανασάνουν λίγο, κάνοντας τον περίπατο τους στιν ευρύχωρη και καθαρότατη αυτή παραλία, ή για να καθίσουν αναπαυτικά στα καθίσματα των παραλιακών κέντρων, να ρεμβάσουν, βλέποντας απολαυστικά μπροστά τους την ήσυχη θάλασσα, την κίνησι του λιμανιού και τους αντικρυνούς γραφικούς λόφους των Πευκακίων.
Η κίνηση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη τις Κυριακές και τις γιορτές. Όλοι μαζί κινούνται εκεί, ανατολικά και δυτικά σε δύο διαδοχικά κύματα σαν ένας ανθρώπινος ποταμός…” (από το βιβλίο “Το Πήλιο και ο Βόλος”, 1959, γραμμένο από μια ομάδα δασκάλων).

Υπέροχη φωτογραφία του Ιωβέλ Ιωασαφάτ, βολιώτη φωτογράφου.

ΥΓ. Στην συζήτηση για την φωτογραφία ο φίλος Γιάννης Α. παρατήρησε το παιδί με το σκύλο, ένα θέμα συνηθες στις φωτογραφίες του Σ. Στουρνάρα (τα παιδιά του και ο σκύος τους ήταν συχνά στις φωτογραφίες του). Η Έλενα Π. παρατήρησε το πένθος που φοράει το παιδί στο χέρι του.  Είναι άραγε σύμπτωση; Ο Στέφανος Στουρνάρας πέθανε το 1928…Επίσης ο νεαρό είναι λίγο μεγαλύτερος από ότι φαίνονται τα πιτσιρίκια του Στουρνάρα στις γνωστές φωτογραφίες (που χρονολογουνται γύρω στα 1924-1925).
Για επαγγελματικές ή οικογενιακές επαφές μεταξύ των δύο φωτογράφων δεν έχουμε πληροφορίες.  Πάντως η ομοιότητα δίνει κάποια βάση στην πιθανότητα αυτής της υπόθεσης.  Δείτε εδώ.
capture

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s