Η βρύση της Μπράνης στη Μακρινίτσα

mprani
Ήθελα να αναρτήσω αυτή την φωτογραφία για τον καλό φίλο της σελίδας Κώστα Π. που αναγνώρισε στο πρόσωπο της κοπελιάς μια συγγενή του. Η φωτογραφία είναι του Απόστολου Βερβέρη (γύρω στην δεκαετία του 50).

Επί τη ευκαιρία να πούμε και δυό λόγια σχετικά την εικονιζόμενη βρύση της Μπράνης, μιά από τις πολλές χαρακτηριστικές βρύσες της Μακρινίτσας. Όχι τόσο για την ίδια την βρύση, για την οποία δεν γνωρίζω πολλά όσο για την διακόσμηση της με ανάγλυφα σχέδια. Εδώ μόλις διακρίνεται επάνω δεξιά ένα κομμάτι από το λιθανάγλυφο διάκοσμο της που αποδίδεται στον ξακουστό γλύπτη Μίλιο Ζουπανοπολίτη.
Τα λιθανάγλυφα είναι μορφή λαϊκής πηλιορείτικης τέχνης και συναντάται σε βρύσες, εκκλησίες κτλ. Όπως διαβάζουμε σε μιά εγκυκλοπέδια (Δομή) “Ο Μίλιος είναι ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της ελληνικής λαϊκής γλυπτικής και από τους λιγοστούς επώνυμους λαϊκούς καλλιτέχνες. Εργάστηκε στα χωριά του Πηλίου κατά τα τέλη του 18ου αι. Η δράση του είναι συνδεδεμένη με την παρουσία στο Πήλιο του αρχιμάστορα Δήμου και του Πηλιορείτη αρματολού Καπετάν Σέργιου Μπασδέκη. Ο πρώτος ήταν αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας, ο οποίος εμφανίστηκε στο Πήλιο μαζί με την ομάδα του από χτίστες μεταξύ 1790 και 1800· ο δεύτερος ήταν απόγονος μεγάλης πηλιορείτικης οικογένειας κλεφτών και αρματολών και, ακολουθώντας παλιά κλέφτικη συνήθεια, θεμελίωνε συνεχώς βρύσες, εκκλησίες και μοναστήρια με αρχιτέκτονα τον μάστρο-Δήμο. Ο Μίλιος, μέλος της συντροφιάς του τελευταίου, αναλάμβανε τον γλυπτικό διάκοσμο των οικοδομών. ”

Υπάρχει άραγε καμιά πληροφορία για την ονομασία αυτής της βρύσης; Tι είναι η μπράνη; Υπήρχε άραγε κάποιος επ΄ονόματι Μπράνης; Φωτίστε μας αν ξέρετε.

ΣΗΜ> Για το γλύπτη Μίλιο δείτε και εδώ  http://www.ekke.gr/…/KPE_Makrinitsas/MAη KRIS-BASDEKIS.pdf

Επι τη ευκαιρία, ακόμη μια φωτο της βρύσης από το “ΤΟ ΝΕΡΟ:  Οι κρήνες της Μακρινίτσας” (δες εδώ) http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/4051/1231.pdf

1015868_462764203848972_723347181_o[1]

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s