Αναγραφή του Πηλίου όρους

1898042_469494786509247_1289603661_n[1]
Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με τις συνεχείς αναφορές στο ίδιο θέμα. Αυτή είναι η τελευταία αναφορά στον Δία τον Ακραίο που λατρεύονταν στο Πήλιο, με ένα κομμάτι από την “Αναγραφή του Πηλίου Όρους”, που αποδίδεται στον Δικαίαρχο ή στον Ηρακλείδη τον Κριτικό (ας με διορθώσει κάποιος που είναι πιό γνώστης). Το όλο κείμενο είναι ενδιαφέρον και φαίνεται εδώ στην εικόνα. Υπάρχει άραγε καμμιά καλή μετάφραση στα νεοελληνικά;

To κείμενο αναφέρεται στην περιγραφή μιας τελετής στο ιερό του Διός του Ακραίου στο Πήλιο. Λέει:

” Ἐπ´ ἄκρας δὲ τῆς τοῦ ὄρους κορυφῆς σπηλαῖόν ἐστι τὸ καλούμενον Χειρώνιον, καὶ Διὸς Ακταίου* ἱερὸν, ἐφ´ ὃ κατὰ κυνὸς ἀνατολὴν κατὰ τὸ ἀκμαιότατον καῦμα ἀναβαίνουσι τῶν πολιτῶν οἱ ἐπιφανέστατοι καὶ ταῖς ἡλικίαις ἀκμάζοντες, ἐπιλεχθέντες ἐπὶ τοῦ ἱερέως, ἐνεζωσμένοι κώδια τρίποκα καινά· τοιοῦτον συμβαίνει ἐπὶ τοῦ ὄρους τὸ ψῦχος εἶναι.”

Δηλαδή, σε ελέύθερη μετάφραση: Στην κορυφή του βουνού, υπάρχει σπήλαιο που αποκαλείται Χειρώνιο (του Χείρωνα), και ιερό αφιερωμένο στον Δία τον Ακραίο, στο οποίο, κατά την ανατολήν του κυνός με τον καύσωνα του καλοκαιριού, ανεβαίνουν οι σημαντικότεροι των πολιτών, που τους είχε διαλέξει ο ιερέας. Φορούσαν δέρματα ζώων, διότι ακόμη και τούτη την εποχή στο βουνό έκανε κρύο.

Οι μελετητές λένε πως η τελετή αυτή δεν ήταν παρά μια παρἀκληση στον νεφεληγερέτη Δία να βρέξει, να δροσίσει και να προστατεύσει τα σπαρμένα δημητριακά…

Το κείμενο λέει Δίας Ακταίος (όχι Ακραίος) αλλά είναι πολλές οι επιγραφές στην περιοχή που λένε Δίας Ακραίος, που μάλλον παραπέμπει σε ανακρίβεια της αντιγραφής του κειμένου.

Η ύπαρξη της σπηλιάς ταιριάζει και στην περιγραφή του Αρβανιτόπουλου (http://tinyurl.com/my2tyot ) και σε εκείνη του Αφεντούλη (http://tinyurl.com/n2qetlp).

ΥΓ> Υπάρχουν αρκετές επιγραφές που αναφέρονται στο Δία τον Ακραίο και τον ιερέα του ναού του ο οποίος φαίνεται να ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο της περιοχής. Γιά παράδειγμα υπάρχει η επιγραφή από το μαντείο του Απόλλωνα του Κοροπαίου στην Μπούφα (πρέπει να είναι στο Αθανασάκειο Μουσείο). Διαβάστε την εδώ:
http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D296255%26bookid%3D172
καθώς και άλλα μικρά κομμάτια επιγραφών που αναφέρουν τα ονόματα των ιερέως του Διός Ακραίου:
– Αδαίος Αδύμο[υ] ο ιερεύς του Διός του [A]κραίου
– Θηβαγένης Απολλωνίου ο ιερεύς του Διός του Aκραίου
– Λυσίας Επιτέλου ο ιερεύς του Διός του Aκραίου
– Κρίνων Παρμενίωνος Ομολιεύς ο ιερεύς του Διός του Aκραίου
– Τειμασίθεος Κενταύριος ο ιερ[ε]υς τω Ακραίω Δι[ί]
(πηγή Zeus: A study in Ancient Religion, Vol. II, Arthur Bernard Cook, 1925)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s