Η Σκάλα του Μιλάνου

1013328_474357232689669_1808856710_n[1]
H Σκάλα του Μιλάνου
————————
Τι καλύτερο για Τσικνοπέμπτη από την φωτογραφία του διάσημου μαγαζιού από το αρχείο του κ. Θανάση Γέρμανου (διαβάστε και τις προσωπικές του αναμνήσεις εδώ http://tinyurl.com/m9bf7ok ); Εγώ θα προσθέσω το κλασσικό χρονογράφημα του Τάκη Οικονομάκη από την Θεσσαλία 18/1/1938 (υπογράφει σαν Εφήμερος) – και θα σας ευχηθώ καλή Τσικνοπέμπτη. Το μεράκι που είχαν αυτοί οι άνθρωποι να το έχετε σε κάθε τι που κάνετε στην ζωή σας!

“Η Σκάλα του Μιλάνου είναι βέβαια γνωστή εις τους φίλους της μουσικής ως το πρώτο μουσικό θέατρο του κόσμου. Υπάρχει μιά άλλη Σκάλα του Μιλάνου, που είναι άγνωστος όχι μόνον εις αυτούς αλλά και εις τον περισσότερον κόσμον. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψη κανείς για να την ιδή. Ειμπορεί να την εύρη κάνοντας μια βόλτα ως τον ¨αγιο Νικόλα, αν εννοείται είναι καθοδηγημένος. Γιατί δεν ειμπορεί να φανταστεί κανείς βέβαια ότι το ένδοξο αυτό όνομα της πρώτης όπερας του κόσμου ειμπορεί να το αποκτήσει ένα μικρό χαμηλό μαγαζάκι στην πόλι μας.

Και όμως η βολιώτικη σκάλα του Μιλάνου έχει κι αυτή το ενδιαφέρον της. Βρίσκεται όπως είπαμε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Ο ιδιοκτήτης της Μιλάνος της έδωσε το δεύτερο όνομα του τίτλου της. Όσο αφορά το πρώτον το οφείλει εις κάτι άλλο. Εις το ότι όσοι μπούν μέσα στο μαγαζάκι αυτό σκαλώνουν. Μπαίνουν σοβαροί, ψυχροί, επιφυλακτικοί κύριοι και βγαίνουν περδίκια. Κάποια βαρέλια ρητινίτου τοποθετημένα εις το πίσω μέρος του μαγαζιού αναλαμβάνουν το έργο αυτό της θαυμαστής μεταμορφώσεως. Τέτοια όμως μεταμόρφωση ειμπορεί να συντελεστή παντού όπου ο χυμός του Βάκχου προσφέρεται. Δεν θα υπήρχε λόγος ν’αποκτήση ιδιαίτερον ενδιαφέρον το μαγαζάκι αυτό αν δεν συνέβαινε και κάτι τι άλλο, που να κάνη να συγγενεύη λιγάκι με την μεγάλην ομώνυμο της. Μερικοί από τους πελάτες της είναι μερακλήδες. Και όταν έρχονται στο κέφι θέλουν να βγάλουν τα μεράκια τους με το σχετικό τραγουδάκι. Κουβαλούν λiοπόν μαζύ τους το μπουζούκι, την κιθάρα, τον μπαγλαμά, που τυχαίνει να έχει ο καθένας και όταν φτάσουν στα πράματα αρχίζουν να παίζουν και να τραγουδούν. Συμβαίνει ο καταστηματάρχης Μιλάνος να είναι εξ ίσου μερακλής. Και όταν αρχίση το τραγούδι, παρατάει στους βοηθούς την πούλησι του κρασιού, παίρνει και αυτός το δικό του μπουζούκι και συντροφεύει το τραγούδι. Έτσι εκ του προχείρου σχηματίζεται μια ορχήστρα από εγχώρια όργανα και με την συνοδεία της αρχίζουν τα μερακλίδικα. Ώς εθνικός ύμνος του μαγαζιού αναμέλπεται πρώτα το “Σουρωμένος ήρθα πάλι στην παληά σου γειτονιά να σου παίξω μπουζουκάκι… παληουριώτισσα γλυκειά”. Το πως και γιατί το Παληούρι που είναι γνωστό για το μέλι του, κατόρθωσε να δοξάζεται στην σκάλα του Μιλάνου και ως πατρίδα ωραίας σκορδόπιστης είναι άγνωστον. Κάποιος από τους μερακλωμένους πελάτας θα είχε φαίνεται νταραβέρια με καμμιά κοπέλλα του και κατόρθωσε να επιβάλλη το Παληούρι ώς ωραιότοκον πατρίδα. Ύστερα ακούονται άλλα τραγουδάκια και σιγά-σιγά το μαγαζάκι μεταβάλλεται σε αίθουσα συναυλίας. Πως να μην σκαλώσουν λοιπόν όσοι μπαίνουν εκεί μέσα και πως να μην υποταχθούν εις την διπλήν επίθεσιν που γίνεται εναντίον τους από το ρευστόν ήλεκτρον του ρητινίτη και από το φλογερό τραγούδι των μερακλωμένων.

Έτσι η σκάλα του Μιλάνου συγκεντρώνει άφθονη πελατεία και εξελίσσεται σ΄ένα ενδιαφέρον μαγαζάκι της πόλεώς μας. Είναι όμως πολύ μικρό ώστε να μην μπορεί να περιλάβη παρά λίγες παρέες. Μειονέκτημα αυτό αλλά και μεγάλο προτέρημα. Γιατί αν μεγάλωνε θα έχανε το θέλγητρο που του δίνει η ζεστή ατμόσφαιρα της μικρής απόμερης γωνιάς εις την οποίαν δεν επιτρέπεται να μιλήσει κανένας αλλος παρά μονάχα η καρδιά.

ΕΦΗΜΕΡΟΣ” ΘΕΣΣΑΛΙΑ 18/1/1938

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Η Σκάλα του Μιλάνου

  1. Marie Karel says:

    Υπεροχη φωτογραφια ! Μπραβο !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s