Σκηνές από το Βόλο -1897

1960891_491625277629531_180985519_o[1]
Το σκίτσο αυτό, που το συζητήσαμε πρίν λίγο καιρό, εμφανίστηκε στη βρετανική εφημερίδα Ιllustrated London News στις 24/4/1897.
Βρήκα το αρχικό κείμενο που το συνόδευε, και παραθέτω μιά ημιδόκιμη μετάφραση εδώ. Είναι οι παραμονές του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 97 και πολλοί ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην περιοχή και αναμεταδίδουν τα νεά. Εδώ ο σκιτσογράφος Seppings Wright λέει:

“Τα σκίτσα αποδίδουν τα υπολείμματα της Τουρκικής κατοχής, που μπορεί να τα δεί σε κάθε γωνιά της πόλης. Τα σπίτια είναι άτεχνα χτισμένα και σκεπασμένα με τις συνηθισμένες πλάκες. Το περίεργο μπαλκόνι στο πρώτο μου σκίτσο, υποθέτω, είναι για τις γυναίκες του χαρεμιού. Η στήλη, που φαίνεται δίπλα, είναι το υπόλειμμα ενός μιναρέ. Υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι εδώ. Η γέφυρα είναι επίσης τούρκικη, και είναι μόλις χωράει μερικούς πεζούς ή καβαλάριδες, μιας και οι άμαξες, δεν εμφανίστηκαν παρά 14 χρόνια πρίν. Το ρέμα κάτω από την γέφυρα, μέχρι λίγα χρόνια πρίν, αφήνονταν στην μανιασμένη του θέληση να πηγαίνει από δώ και από εκεί, διασχίζοντας ένα μεγάλο τμήμα της πεδιάδας, πλημμυρίζοντας σπίτια και δρόμους και μετατρέποντάς την σε ένα ανθυγιεινό έλος. Τα συνήθη τούρκικα δρομάκια φτιαγμένα με μεγάλες, άτσαλες, και ακανόνιστες πέτρες θυμίζουν του προηγούμενους κατοίκους (ΣΗΜ. εννοεί τους Τούρκους). Η αντίθεση με αυτό που δημιούργησαν οι Έλληνες είναι θαυμαστή. Μιά όμορφη, καλοφτιαγμένη πόλη αναπτύσσεται γρήγορα. Οι δρόμοι είναι καλοστρωμένοι. Το ποτάμι έιναι τώρα περιορισμένο με πετρινα αναχώματα, και ένα κοινούργιο λιμάνι είναι σχεδόν τελειωμένο”.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s